Minden jel arra utal, hogy a szlovén állam úgy döntött, nem engedi át a hazai turizmus szempontjából igencsak jelentős szállodacsomagot a Diófa Alapkezelő érdekeltségébe tartozó Prestige Tourism vállalatnak. Pedig ez már komoly ajánlatot tett a Szlovéniából távozni szándékozó angolszász York alapnak, amelynek 43 százalékos tulajdonrésze van a felkapott tengerparti hotelekkel, több mint kétezer szobával rendelkező cégben – állítják az állítólag jól informált források.

Egy régi terv

Az államra nyomást gyakorolnak a szlovén turizmusban tevékenykedő szakszervezetek, de a közvélemény egy részének az ellenséges hozzáállása is gátolhatja a magyar tulajdonszerzést. Emellett fontos megjegyezni, hogy a jobboldali Janša-kabinet gazdasági miniszterének egyik jelentősebb projektje már az előző, a Marjan Šarec vezette balközép kormány idején készen állt. A megfogalmazott cél az volt, hogy a szlovén idegenforgalmi vállalatokat, valamint a szállodákat egy állami holdingba gyúrják. Így könnyen lehet, hogy a magyar vásárló megjelenése igazából csak e törekvés kikényszerítésére szolgál – legalábbis így spekulál a sajtó.

Fotó: koleznik.net / facebook.com/sava.hotels.resort

Az SDH, vagyis a szlovén állami vagyonkezelő az elővásárlási jogról szóló döntés meghozataláig nem nyilatkozik. Nem hivatalos információk szerint a holding vezetői nem ellenzik a York alap részesedésének a megvásárlását, de még a szállodalánc legfrissebb értékbecslésére várnak.

Nagyon jó a magyar ajánlat

Az elővásárlási jog érvényesítése mellett nyilatkozott a már említett gazdasági miniszter, Zdravko Počivalšek is. Hozzátette azonban, hogy ez a történet nem fekete-fehér, ugyanis a Sava-csoport gazdasági nehézségekkel küzd.

Tartozásai meghaladják a 100 millió eurót, és az utóbbi időben nem is történtek meg a szükséges beruházások, így nagyon meg kell fontolni a döntést, hiszen a magyar befektető 200 millió eurós befektetéseket ígér.

A Prestige Tourism a Sava-csoport 43 százalékos részesedéséért és a hatmilliós kinnlévőségekért 38 milliós vételárat kínált, s ezt a szlovén állam is elfogadhatónak tartotta.

Február végéig, az elővásárlás határidejének a lejártáig a másik állami vagyonkezelő, a Nemzeti Tőketársaság (Kad) sem nyilatkozik, de köztudott, hogy ez a cég már eleve vásárláspárti volt, azért is, mert saját eszközei is vannak, miközben az SDH csak az állami tőkében bízhat. A két állami vagyonkezelő egyébként a Sava részvényeinek a 47 százalékát birtokolja, így az elővásárlási jog érvényesítésével jóformán az egész csoport szlovén állami tulajdonba kerülne.

Egy kisebb üzlet

A Sava mellett létezik egy másik, kisebb szállodacsoport, amely a DUTB pénzintézet, a nem teljesítő hiteleket kezelő szlovén „rossz” bank tulajdonában van. E csoport része az Istrabenz Turizem és a Laškoi Thermana szálló, amelyekért szintén egy magyar vásárló jelentkezett be. A pénzintézet vezetősége sem nyilatkozik az esetleges ügyletről, illetve a vételi ajánlatról. Franci Matoz, az intézmény igazgatója annyit közölt: ellenőrizniük kell a kormánynál, hogy az említett turistakapacitásokkal számol-e az alakuló állami turisztikai holding. Amennyiben nem, akkor értékesítenek, hiszen a banknak az év végéig 200 millió euró hitelt kell törlesztenie.