Rekordmagasságra emelkedett az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya januárban az növekedése közepette, ahogyan a vállalkozások igyekeztek feltölteni kimerült készleteiket.

A kereskedelmi deficit 7,1 százalékkal történelmi csúcsra, 107,6 milliárd dollárra nőtt a múlt hónapban

– jelentette be hétfőn a Kereskedelmi Minisztérium.

Fotó: APU GOMES / AFP

Az áruk behozatala 1,7 százalékkal nőtt, elsősorban az élelmiszereknek és a gépjárműveknek köszönhetően. Jelentős növekedést mutatott továbbá az ipari termékek, a tőke és a fogyasztói cikkek importja is. Mindeközben az exportkereskedelem 1,8 százalékkal csökkent.

A már hat egymást követő negyedévben fogja vissza a növekedését.

Az import fellendülése januárban nagyrészt a készletek újratöltését tükrözte. Míg a nagykereskedők készletei 0,8 százalékkal nőttek, addig a kiskereskedőké 1,9 százalékkal, amihez hozzájárult a gépjárműkészletek 2,4 százalékos emelkedése is. A gépjárművek nélkül számított kiskereskedelmi készletek 1,7 százalékkal nőttek a decemberi 3,9 százalékos növekedést követően. A készletberuházás összesen 171,2 milliárd dollárral nőtt a negyedik negyedévben. A közgazdászok további teret látnak a növekedésre, azonban úgy tartják, továbbra sem éri el a pandémia előtti szintet.

A készlettöltés 4,90 százalékponttal járult hozzá a negyedik negyedévi 7 százalékos éves növekedési ütemhez.

A rekord deficit miatt azonban az idei első negyedévre vonatkozó becslések jóval csekélyebbek, a 0,6 százalékos ütemtől egészen az 5,4 százalékos növekedési ütemig terjednek.