A lengyel jegybank fél százalékponttal 2,75 százalékra emelte irányadó kamatát. 

Nyolc és fél éve nem volt ilyen magas a kamat, és bár Varsó több hónapos késéssel követte Budapestet és Prágát az felszökése miatt végrehajtott kamatemelésekben, még messzire juthat.

Fotó: MICHAL FLUDRA / AFP

Ez már az ötödik egymást követő ülés, amelyen emelkedett az NBP fő kamata, amely ezzel együtt összesen 265 bázisponttal emelkedett. A cseh jegybank ezzel szemben már 425 bázispontot szigorított, Magyarországon pedig 355 bázis ponttal nőtt az effektív fő kamat, az MNB egyhetes betéti rátája. A lengyeleknek tehát van még hova felzárkózniuk, az elemzők további szigorítást várnak, és hogy okkal-e, az kiderülhet az NBP elnökének szerda délután esedékes sajtótájékoztatóján. A lengyel infláció decemberben 8,6 százalék magasabb a másik két országénál.

A mai emelés mindenesetre a vártnak megfelelő volt. 

Mivel a régiós szigorítás tovább halad, a közép-európai devizák a dollár menetelése ellenére jól tartották magukat a héten, közvetlenül a lengyel döntés előtt azonban visszavonultak az euró ellenében, és a bejelentés után csak a zloty volt képes visszakapaszkodni. Egy kicsit még így is gyengült a nap egészét tekintve, 4,5355 környékére. A forint és a korona jóval többet, 0,2 százalékot veszített, 354, illetve 24,265 környékén forogva.

Szerdán várhatóan a román jegybank folytatja a szigorítást: az elemzői konszenzus szerint negyed százalékot emel, 2,25 százalékra. A bukaresti központi bank eddig még csak fél százalékot szigorított, nem véletlen, hogy a román lej alulteljesíti a régiós társakat. A lengyel kamatemelés környékén mindenesetre alig gyengült, és stabilan 4,945 környékén kereskedett az euróval szemben.