A Federal Reserve szerdán 2018 óta először emelte a rövid lejáratú kamatokat, mivel a magas arra készteti a jegybankot, hogy vonja vissza a járványkorszakban alkalmazott rendkívüli piaci támogatási gyakorlatát. 

Az amerikai jegybank 0,25 százalékkal 0,25 és 0,50 százalék közötti céltartományra emelte irányadó kamatlábát. A Fed azt is megjegyezte, hogy a gazdasági kilátások továbbra is „nagyon bizonytalanok” az ukrajnai háború miatt.

A kamatnöveléssel a Fed beindítja a hitelfelvételi költségek emelésének folyamatát, annak reményében, hogy csillapítja a keresletet.

A kamatpolitikát meghatározó Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság által közzétett előrejelzés szerint a Fed még hatszor tervez kamatemelést ebben az évben. Ez az idei év végére 1,75 százalékkal magasabb kamatszintet valószínűsít. Ez az út agresszívebb, mint a Fed legutóbbi (decemberi) előrejelzése, amikor mindössze három teljes kamatemelést jósolt 2022-ben.

A Fed ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az infláció nem fog azonnal enyhülni a kezdeti kamatemelések hatására. A jegybank prognózisa szerint az árak 4,3 százalékkal nőnek 2022-ben, majd 2023-ban ez az ütem 2,7, 2024-ben pedig 2,3 százalékra csökken. A Fed előrejelzése szerint a munkanélküliségi ráta 3,5 százalékra esik vissza azidén, a gazdaság 2,8 százalékkal nő – ami messze elmarad a decemberben jelzett 4-től.

Mivel a devizapiacok nagyrészt előre beárazták a 25 bázispontos emelést, így az euró-dollár árfolyam nem mozdult a jegybank döntésének hírére. A Fed most nem határozott a majdnem 9000 milliárd dolláros mérleg leépítéséről, ez a következő, május 4-i ülésen történhet meg.

A Fed-közlemény kiadása utáni sajtótájékoztatóján Jerome Powell arról számolt be, hogy a 25 bázispontosnál nagyobb kamatemelések is előfordulhatnak a következő időben. Mint mondta, „nem különösebben emelkedett a valószínűsége.” Véleménye szerint a gazdaság elbírja a kamatemeléseket, a Fed célja úgy elérni az árstabilitást, hogy közben magasan marad a foglalkoztatási ráta. Májusban pedig elkezdhetik a mérleg leépítését, miközben a továbbra is két százalék körüli szinten maradhat.