Az eurózóna kereskedelmi mérlege harmadik egymást követő hónapban volt deficites januárban, ahogy a megugrott energiaárak az értékének meredek növekedéséhez vezettek, még azelőtt, hogy az ukrajnai orosz invázió további áremelkedést idézett volna elő. Most megoldásokat keresnek a kormányok, hogy enyhítsék a lakosságra nehezedő nyomást, valamint alternatívákat találjanak az orosz gáz helyett.

Az Eurostat kimutatásai szerint az eurót használó 19 ország kereskedelmi hiánya januárban meghaladta a 27 milliárd eurót. Ezzel szemben egy évvel korábban még 10,7 milliárdos többlete volt az országcsoportnak.

Fotó: AFP

Éves összevetésben az importköltségek 44,3 százalékkal ugrottak meg, az exportból származó bevételek pedig mindössze 18,9 százalékkal nőttek.

Az eurózóna kereskedelmi mérlege ritkán negatív, legutóbb 2011-ben volt utoljára egy hónapot meghaladóan is deficites. Jelenleg azonban már a harmadik egymást követő hónapja áll fenn a hiány.

Az unió legmeghatározóbb gazdaságai is rég nem látott visszaesést élnek át. 2021 januárjához képest Németország külkereskedelmi többlete 78 százalékkal csökkent, Franciaország hiánya tovább mélyült, Olaszország mérlege pedig többletből átfordult hiányba.

A 27 tagú egészét nézve az energiaimport költsége több mint kétszeresére nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, emellett az egyéb nyersanyagok, vegyszerek és gépek behozatala is jelentősen drágult.

A régió kereskedelmi deficitje az energiaszolgáltató Oroszországgal szemben több mint kétszeresére, 11,9 milliárd euróra, Norvégiával pedig az egy évvel korábbi 0,1 milliárdról 5,8 milliárdra nőtt. A hiány Kínával is csaknem megduplázódott, 34 milliárd euróra, valamint Indiával és Dél-Koreával szemben is emelkedett. Kereskedelmi többlet volt azonban az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Svájccal szemben.

Európa-szerte próbálják visszafogni az energia- és üzemanyagárakat a kormányok

A német kabinet döntése szerint 4,5 milliárd euró adókedvezményt biztosítanak a fogyasztóknak, és további támogatásokról tárgyalnak. Franciaország új intézkedéseket vezet be, beleértve a magas energiafelhasználású vállalatoknak szánt támogatásokat, amelyek becslések szerint körülbelül 3 milliárd euróba kerülnek. Görögország pedig további 1,1 milliárd eurót folyósít a háztartásoknak és a vállalkozásoknak. Mindeközben Portugália és Spanyolország áramárplafonon gondolkozik, és március végéig adókedvezmények sorozatát tervezi bejelenteni.