Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy Oroszország ukrajnai inváziója miatt felfüggesztette az Oroszországgal és Fehéroroszországgal folytatott együttműködési és kutatási programokat.

Fotó: Shutterstock

Az EU jelenleg nyolc együttműködési programot finanszíroz Oroszországban összesen 178 millió euróval, amelyek célja a határ menti régiók fenntartható fejlődésének támogatása. Az együttműködés felfüggesztése azt jelenti, hogy ezen programok keretében nem történik további kifizetés Oroszországnak.

Az EU két, Fehéroroszországgal folytatott együttműködési programot is leállított, amelyek együttes költségvetése 257 millió euró volt.

Brüsszel emellett úgy döntött, hogy felfüggeszti az orosz szervezetekkel végezett kutatási, tudományos és innovációs együttműködéseket is. Ez azt jelenti, hogy a meglévő projektek keretében történő kifizetéseket befagyasztják, és ezeken a területeken nem lehet új szerződéseket kötni orosz szervezetekkel – közölte a bizottság.

Az EU kiemelt kutatási programja, a Horizont Európa program keretében azonban jelenleg egyetlen projektben sem vesznek részt orosz szervezetek.

Négy olyan projekt támogatásának előkészítése volt folyamatban, amelyben orosz kutatószervezetek vesznek részt, de ezt a munkát most felfüggesztették.