Bezárás fenyegeti az olaszországi pékségeket a korábban Ukrajnából és Oroszországból érkezett búzaszállítmányok megakadása miatt 

a La Repubblica napilap vasárnapi beszámolója szerint, amely a kenyér és a tészta 30 százalékos drágulását progonosztizálja.

A tizenegyezer tagot tömörítő Consorzio Agrari d’Italia agrárszövetség adatai szerint az ukrajnai háború utóbbi tizenegy napja alatt a bolognai árutőzsdén a közönséges búzaliszt ára 12, a kukoricáé 14,5 százalékkal emelkedett. Egyedül a nagyrészt Kanadából importált és a tésztákhoz használt durumbúza ára maradt stabil.

A termelői szövetség hangoztatta, hogy a világméretű vészhelyzet közvetlen közelről érinti Olaszországot, mivel a kenyér- és kekszgyártáshoz használt liszt 64, valamint az állatok táplálásához szükséges kukorica 53 százalékát importálja.

A Coldiretti emlékeztetett, hogy az utóbbi tíz évben az olasz kukoricatermelés mennyisége egyharmadával csökkent, a búzáé pedig húsz százalékkal. 

A helyzet csak  rosszabb lesz, mivel a közös európai agrárpolitika nem ösztönzi a termelést 

– jelentette ki Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke.

Fotó: Shutterstock

Stefano Fugazza, a milánói kézműves vállalkozásokat képviselő Unione Artigiani elnöke a La Repubblicának azt mondta, máris tucatnyi pékséget fenyeget bezárás a megemelkedett alapanyagárak miatt. A harmadik generációs sütödét vezető Fugazza hangoztatta, hogy nemcsak a liszt, hanem a közüzemi díjak, valamint a szállítási költségek is jelentősen nőttek. A cukor ára egy év alatt ötven százalékkal drágult.

A háború megnehezíti a műtrágya beszerzését is, amely több mint 95 százalékban külföldről, részben Ukrajnából érkezik. 

Hiánnyal számolnak növényi olajból is: Olaszország a belföldi fogyasztás egyharmadát tudja megtermelni, a többit mostanáig hajókkal szállították Mariupol és Odessza kikötőjéből. A La Repubblica számításai szerint a kenyér és a tészta ára harminc százalékkal emelkedhet, ami a pizzériák, éttermek árait is növelni fogja.