Hathónapos csúcsról zuhant vissza mélyen a negatív tartományba a németországi gazdasági hangulatot mérő ZEW index. Ekkora hirtelen hangulatromlásra soha nem volt példa, mióta az indexet 1991-ben elkezdték számolni, még a pandémia két évvel ezelőtti megérkezése sem okozott ekkora riadalmat. 

Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A ZEW mutató a februári 54,3 pontról mínusz 39,3 pontra esett márciusban, és igaz, hogy nem ért el a két éve mért mélységbe, a kontraszt mégis nagyobb, mivel magasabb szintről indult: az év első két hónapjában a németek még abban bíztak, hogy egy nehéz ősz és tél után a gazdaság új erőre kap. A zuhanás az elemzőket is meghökkentette. A konszenzus várakozás az volt, hogy a nehézségek ellenére az index marad a pozitív tartományban, 10 pont körül.

A ZEW kutatóintézet összefoglalója szerint a kilábalást az ukrajnai háború és a nyomában kivetett gazdasági szankciók aknázták alá, és a remények összeomlását az inflációs várakozások szélsőséges megemelkedése kíséri Németországban. 

A szakértők így stagflációt várnak a következő hónapokra. A kilátások elromlása gyakorlatilag a német gazdaság minden szektorára vonatkozik, de különösen az energia-intenzív szektorokra és a pénzügyi szektorra

- összegeztek.

Nem különben nagy pofon érte az eurózóna egészét, amelyen belül a német a legnagyobb gazdaság. Az euróövezeti ZEW index 48,6 pontról mínusz -38,7-re szánkázott. Pedig az ugyancsak ma publikált ipari termelési adatokban már voltak biztató jelek, a német és a francia ipar javuló teljesítményének köszönhetően januárban nem csökkent a termelés decemberhez képest. 

Már bízni lehetett abban, hogy a korábbi kínálati, szállítási problémák enyhülnek, és erre megérkezett a háború. 

Innentől megint rázóssá válnak a dolgok. A háború Ukrajnában másfajta fennakadásokat okoz, mások számára

- értékelt Bert Colijn, az ING euróövezeti fő közgazdásza. Ez még rosszabb hír annak a fényében, hogy a Kínában rosszabbodó járványmutatók és a friss lezáró intézkedések erről az oldalról sem ígérnek jót a szállítási láncok működését illetően. 

A kínálati zavarok jelentősen megnehezítik a jegybankok dolgát is, hiszen ezek az inflációt is növelik. A német infláció már a háborút megelőző hónapokban is három évtizedes csúcsok körül járt. Az többek közt a németek ellenkezése miatt nem csatlakozott a Washington által az orosz energiaimportra kirótt embargóhoz, de a várakozások szerint a háború súlyosbíthatja az európai energiahiányt, magasan tartva vagy akár növelve az amúgy is elszabadult árakat, és Németország a válság ellenére sem mond le maradék atomerőművei bezárásáról.

Az eurózóna tagjainál általában gyorsabban növekvő, és az orosz gáztól és olajtól szintén függő, erősen energiaintenzív gazdaságú  Közép-Európában még a nyugatinál is magasabbra emelkedtek az inflációs ráták. A régióban ma közzétett februári inflációs adatok vegyesek voltak. Az eurózóna-tag Szlovákiában a januári 8,4 százalékról 9 százalékra szökött fel az éves áremelkedési ráta, a régió legnagyobb gazdaságában, Lengyelországban 9,4-ről 8,5-re mérséklődött.