Eurózóna

Az eurózóna gazdasági, ipari és szolgáltatóipari hangulatindexének márciusi alakulásáról érkeznek ma adatok. A gazdasági hangulatot mérő index három hónapos csúcsra, 114 pontra emelkedett februárban, miután a tagállamok többsége részben vagy egészben feloldotta a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásokat. Az ipari bizalmi index 14 pontra emelkedett az előző havi 13,9-ről, a szolgáltatóipari mutató 9,1 pontról 13 pontra nőtt. Az előrejelzések szerint márciusban a gazdasági hangulatindex 109 pontra csúszhatott vissza, az ipari és a szolgáltatóipari mutató 10, illetve 9 pontra mérséklődhetett.

Németország

Az márciusi alakulásáról közölnek ma előzetes adatokat Európa legnagyobb gazdaságában. Februárban az éves infláció 5,1 százalékon állt az előző havi 4,9 százalék után. Havi összevetésben 0,9 százalékos növekedést mértek. Az évesített harmonizált árindex 5,5 százalék volt. A konszenzus szerint az éves fogyasztói árindex 6 százalékra emelkedhetett márciusban, a havi mutató 1,3, az éves harmonizált infláció 6,3 százalékra nőhetett.

Ukrajna

Látványos visszaesést szenvedhetett el a háború sújtotta Ukrajna ipara februárban, hiszen az orosz invázió megkezdése óta gyakorlatilag leállt az üzleti élet a szomszédos országban. Az év első havában még 2,9 százalékkal nőtt a kibocsátás az előző év azonos időszakához képest, havi összevetésben ugyanakkor már 13 százalékos visszaesést mérték. Az előrejelzések szerint februárban éves alapon még 3,3 százalékkal nőhetett a teljesítmény, ám havi bázison 25 százalékos zuhanás következhetett be.

Japán

A kiskereskedelmi forgalom 1,6 százalékkal emelkedett januárban éves bázison Japánban, az előző havi 1,2 százalékról. A havi adat azonban 1,9 százalékos visszaesést mutatott. A szakértők prognózisa szerint a kiskereskedelem éves kibocsátása 0,1, a havi pedig 1 százalékkal csökkenhetett.

Ausztria

A termelői árindex évesített bázison 18,4 százalékkal ugrott januárban Ausztriában az előző havi 16,7 százalékról. Az áremelkedés havi üteme 2,4 százalékra gyorsult a tavaly decemberi 1,5 százalékról. Az előrejelzések szerint a termelői árak inflációja nem csökkent februárban, bár havi bázison 2,2 százalékos lehetett a növekedés, éves összevetésben 18,8 százalékra gyorsulhatott az áremelkedés.