A Hongkongi Európai Kereskedelmi Kamara új kutatása szerint a válaszadó vállalatok körülbelül 25 százaléka teljesen kivonulna Hongkongból, míg további 24 százalékuk pedig részben helyezné át működését a városból. A cégek 34 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bizonytalan a továbbiakat illetően, míg mindössze 17 százalékuk nem kíván elköltözni a következő 12 hónapban.

A válaszok egyértelműen az üzleti bizalom hanyatlását tükrözik az egykor szabad országban, amely az elmúlt két évben egyre inkább elszigetelte magát a világtól. Azonban a vezetés egyelőre semmi jelét nem adta annak, hogy felhagyna a Kínától kölcsönzött „a zéró Covid stratégiával”.

A jelenlegi járványintézkedések szerint a beérkező utazóknak 14 napig szállodai karanténban kell tartózkodniuk, ráadásul pozitív teszt esetén kötelező a kórházi ápolás, függetlenül a tünetektől. 

Fotó: DALE DE LA REY / AFP

Az eredmények egyértelműen figyelmeztetésként szolgálhatnak, az elmúlt hónapok és évek egyértelműen megviselték az európai üzleti közösség tagjait – mondta Frederik Gollob, az Európai Kereskedelmi Kamara Hong Kong-i elnöke.

A felmérést január közepe és február eleje között végezték, amikor egyre szigorodtak a korlátozások az új vírusvariáns megjelenésekor. A 260 válaszadó nagyjából 70 százaléka 100 fő alatti cégeket vezetett, míg 30 százaléka nagyobb cégeket képvisel. Egyébként nem csak a cégek gondolkodnak Hongkong elhagyásán, felerősödött az agyelszívás is, a múlt hónapban 65 ezren, március közepéig pedig 41 ezren költöztek el.

„A legutóbbi intézkedések hoztak némi megkönnyebbülést, de nem már nem elegek. Világos tervre van szükségünk, hogy visszatérjünk a normális kerékvágásba. Arra kell törekedni, hogy a jövőben visszaállítsák Hongkong „Ázsia világvárosa” címét” – nyilatkozta az elnök.

Fotó: DALE DE LA REY / AFP

Az elnök a legutóbbi intézkedések alatt érti azt, hogy Carrie Lam, a város vezetője feloldotta a kilenc országból - köztük az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból - a hongkongi lakosok számára elrendelt repülési tilalmat, és ez lehetővé teszi, hogy a belépők 14 nap helyett csak hét napot töltsenek szállodai karanténban. A változások április 1-jén lépnek hatályba.

Nem csupán az európai cégek körében születtek zord eredmények, az Amerikai Kereskedelmi Kamara legutóbbi felmérése szerint 44 százalékuk valószínűleg elhagyja a várost, és közel 60 százalékuk szerint a nemzetközi utazási korlátozások jelentik a legnagyobb kihívást a vállalkozásaik számára.