Az IHS Markit német összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) februári végleges értékét 55,6 pontra vágták vissza az előzetes becslésben szereplő 56,2-ről, de ezzel együtt is az aktivitás hat hónapja legnagyobb növekedését jelezi. Az összetett mutató valamennyi részértéke továbbra is bőven 50 pont feletti, azaz jelentős gazdasági fellendülést mutat: a feldolgozóipari BMI 58,4 pont lett a januári 59,8 után, a szolgáltatásoké pedig 55,8-re nőtt a januári 52,2-ről. 

A februári gyorsabb növekedési ütem tehát kizárólag az utóbbinak köszönhető, mivel az árutermelést némileg hátráltatta az omikron miatti nagyszámú megbetegedés, ami munkaerőhiányt okozott.

Fotó: Shutterstock

Mind az alapanyagköltségek, mind a termelői árak háromhavi csúcsra emelkedtek, annak ellenére, hogy a feldolgozóiparban mérséklődött az árnyomás. A szolgáltatási szektorra vonatkozó várakozások erősödése bőven ellensúlyozta a gyártók optimizmusának enyhe csökkenését, és az általános üzleti bizalmat az eddigi második legmagasabb szintre emelte. Ez támogatta a foglalkoztatás folyamatos növekedését, amelyet ismét a feldolgozóipar vezetett.