Több száz németországi járatot töröltek különböző légitársaságok, mert a biztonsági dolgozók bérvita miatt sztrájkba léptek, írja a Reuters.

Fotó: Shutterstock

A biztonsági dolgozók hétfőn egész napos munkabeszüntetést tartottak hat repülőtéren, köztük Düsseldorfban, Köln/Bonnban, illetve Berlinben, és keddre más repülőterekre, köztük Frankfurtba és Hamburgba is egynapos sztrájkot hirdettek. 

A biztonsági személyzet munkabeszüntetése magas, három számjegyű járattörléseket eredményezett – közölte a német repülőterek szövetsége, az ADV. Ezek közül mintegy 160 a düsseldorfi repülőtéren történt, ami a tervezett 290 induló és érkező járat több mint felét teszi ki – közölte a repülőtér.

Köln/Bonnban 136 járatból 94-et töröltek, és a berlini repülőtér honlapján is sok törölt járat szerepelt.

A keddi munkabeszüntetés Németország legforgalmasabb repülőterét, Frankfurtot sújtja, amely a múlt hónapban körülbelül 2,1 milliós utasforgalmat bonyolított.

A frankfurti repülőteret üzemeltető Fraport közölte, kedden csak az átszálló utasok juthatnak el járataikhoz, pedig a repülőtéren eredetileg mintegy 770 induló és érkező járatot kellett volna kezelni, közel 80 ezer utast kiszolgálva. A Lufthansa közölte, hogy kedden 48 járatot töröl.

A Verdi szakszervezet azt követeli, hogy a munkáltatók a következő 12 hónapban legalább 1 euróval emeljék meg a repülőtéri biztonsági személyzet órabérét, és hogy a Németország különböző részein dolgozók ugyanannyit keressenek.

A BDLS, a repülésbiztonsági cégek szövetsége szerint a Verdi valamennyi követelése együttesen akár 40 százalékos emelést is jelenthet, amelyet utópisztikusnak neveztek.

A BDLS és a Verdi közötti bértárgyalások következő fordulóját szerdára és csütörtökre tűzték ki – közölte a két fél.