Peking felkarolhatja a csőd szélén álló Srí Lankát, egy magas rangú kínai tisztviselő szerint hamarosan döntenek egy 1,5 milliárd dolláros hitelkeretről. Csi Csen-hung, Kína Srí Lanka-i nagykövete elmondta, hogy a felek egy másik egymilliárd dollárig terjedő kölcsönről is egyeztetnek. Hozzátette, a Kínai Fejlesztési Bank március 18-án már felajánlott 500 millió dolláros kereskedelmi hitelt a dél-ázsiai országnak. Amikor Gotabaya Rajapaksa elnök januárban találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, arra kérte Kínát, hogy segítsen átstrukturálni az adósságtörlesztést, azonban Peking még nem reagált a kérésre. 

Fotó: ISHARA S. KODIKARA / AFP

A szigetország az elmúlt évtizedek legsúlyosabb válságával küzd, szeptemberben gazdasági vészhelyzetet hirdettek, miután elértéktelenedett a rúpia és az élelmiszerárak  25 százalékkal ugrottak meg. A gazdasági és mellett már az alapvető élelmiszerek és a műszaki cikkek beszerzése is gondot okoz a lakosság számára.

Március elején tovább szakadt a deviza árfolyama, s tegnap egy rúpia már csak 0,0036 dollárt ért. Srí Lanka devizatartalékai az elmúlt két évben 70 százalékkal, 2,31 milliárd dollárra csökkentek. A helyzetre reagálva a nemzetközi hitelminősítők is rontottak az ország hitelbesorolásán, feltételezve, hogy nem lesz képes törleszteni a 35 milliárd dolláros kintlévőségeit, amiből az idén 4,5 milliárd dollárt kell visszafizetnie.

Fotó: AKILA JAYAWARDANA / AFP

Peking Srí Lanka negyedik legnagyobb hitelezője a nemzetközi pénzügyi piacok, az Ázsiai Fejlesztési Bank (ADB) és Japán után. Ráadásul a világjárvány előtt még Kína küldte a legtöbb turistát és árut a szigetre. Mindemellett Srí Lanka kulcsfontosságú része a „Egy Övezet Egy Út” kezdeményezésnek, amely segítségével hosszú távon össze szeretnék kötni Pekinget a világ többi részével – infrastrukturálisan. Kritikusai – köztük az Egyesült Államok – „adósságcsapdának” neveztéka programot. kétségtelen, hogy az elmúlt évtizedben Kína több mint 5 milliárd dollárral hitelezte a Srí Lanka fejlesztéseit, köztük autópályák, kikötők, repülőtér és szénerőmű építését is pénzelte, ám szakértők szerint  az összegből máshová is jutott.

Gotabaya Rajapaksa elnök múlt héten kijelentette, hogy Srí Lanka a Nemzetközi Valutaalappal együttműködve kezeli a válságot, az egyeztetések április közepén kezdődnek. A helyzet annyival javult, hogy csütörtökön aláírtak egy 1 milliárd dolláros hitelkeretet is Indiával.

Fotó: VG