Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő BBB/A-2-ről BBB-/A-3-ra rontotta az Eurázsiai Fejlesztési Bank (EDB) hosszú és rövid távú kibocsátói hitelminősítését. Az ügynökség az új besorolást további rontás lehetőségével negatív kilátással látta el.

„Arra számítunk, hogy a jelenlegi nehéz és instabil működési környezet kockázatot jelent az EDB hitelportfóliójának bővülése szempontjából” – közölték az S&P szakértői, akik szerint korlátozott lehet a bank hozzáférése a tőkepiaci finanszírozáshoz. Előrejelzésük szerint a következő három hónapban az EDB eszközeinek minősége gyorsan romlik majd, tekintettel az oroszországi és fehéroroszországi hitelezési pozíciók magas koncentrációjára.

Az Eurázsiai Fejlesztési Bank egy Oroszország és Kazahsztán által 2006 januárjában létrehozott nemzetközi pénzügyi szervezet, amelynek célja a tagországok gazdasági növekedésének elősegítése, a köztük lévő kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővítése, valamint az integrációs folyamatok fejlesztése az eurázsiai térben befektetési tevékenységekkel. A bank jelenlegi részvényesei Oroszország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Örményország, Kirgizisztán és Tádzsikisztán.