Európa nem vághatja el magát egyik pillanatról a másikra az orosz olajtól és gáztól, mondta Boris Johnson brit miniszterelnök a BBC tudósítása szerint.

Fotó: ALBERTO PEZZALI

Boris Johnson Londonban tárgyalt Justin Trudeau kanadai és Mark Rutte holland miniszterelnökkel a további szankcióintézkedésekről és az Ukrajnának nyújtandó segélyekről. A megbeszélések utáni közös sajtótájékoztatón a brit miniszterelnök úgy fogalmazott: „A különböző országokban különböző függőségek vannak, és ezt szem előtt kell tartanunk. Nem lehet egyszerűen egyik napról a másikra befejezni az olaj és a gáz felhasználását, még akkor sem, ha Oroszországról van szó.”

Johnson szerint az Egyesült Királyságban gyorsabban tudnak haladni ezzel, de biztosítani kell azt is, hogy mindenki ugyanabba az irányba mozogjon. „Együtt fogjuk csinálni – biztosítva, hogy mindannyiunknak rendelkezésére álljanak a szükséges helyettesítő anyagok és készletek” – mondta. Az Ukrajnában zajló háborúról szólva kifejtette, Putyin alábecsülte az ukránok ellenállását, alábecsülte Ukrajna vezetőjét, és ugyanígy alábecsülte a Nyugat egységét is.

A Downing Streeten tartott közös sajtóértekezleten mindhárom miniszterelnök hangsúlyozta, hogy jelentősen csökkenteni kell Európa függését Oroszországtól.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerint Európa nem akarja megismételni azt a hibát, hogy túlságosan függ Moszkvától. Mark Rutte holland miniszterelnök azonban arra figyelmeztetett, hogy a bojkott mostani kikényszerítése súlyos következményekkel járna. Hozzátette, a változtatásnak fokozatosnak kell  lennie, és a megújuló energiaforrások gyorsabb elterjedésével kell párosulnia. Véleménye szerint az azonnali lépések az egész világon, Európában pedig különösen szétzilálnák az ellátási láncokat, sőt, magára Ukrajnára is hatással lennének.

Boris Johnson az állította, az elkövetkező napokban új energiaellátási stratégiát fognak kidolgozni,

és kijelentette, hogy az Egyesült Királyság több saját fosszilis tüzelőanyagot kíván felhasználni, azonban ezt kiegészítette azzal, hogy ennek ellenére nem mondanak le a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalásaikról sem.

A holland-angol multinacionális olajvállalat, a Shell pénteken százezer tonna uráli nyersolajat vásárolt Oroszországtól. A hírek szerint az üzletet rekord árengedménnyel kötötték, mivel sok cég nem hajlandó kereskedni az oroszokkal Moszkva Kijev elleni agressziója miatt. A vállalatot hevesen kritizálták az ügylet nyilvánosságra kerülésekor, Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter is bírálta a döntést.