Az Európai Bizottság által megfogalmazott textilstratégia a ruhák teljes élettartamát szabályozná a tervezéstől, a javításon át az újrahasznosításig – írta meg a BBC. A cél egy fenntartható ruhaipar megteremtése, ennek érdekében pedig

kötelezni fogják a gyártókat, hogy gondoskodjanak arról, hogy a ruháik környezetkímélők és strapabírók legyenek.

Ezzel együtt a fogyasztókat is el kell látniuk információkkal a ruhák újrafelhasználási és javítási lehetőségeiről. Az Environmental Coalition on Standards munkatársa, Iona Popescu szerint a bizottságnak egyértelműen az a célja, hogy hosszabb élettartamú termékek legyenek az európai piacon, amiket sokáig lehet használni és nem kell kidobni őket néhány használat után.

A bizottság az európai piacon használandó textilekre vonatkozó szabályok bevezetésével igyekszik megállítani a fast fashiont.

– mondt Popescu. Hozzátette, hogy hasonló szabályok bevezetésére lehet számítani az elektronikai cikkek és a bútorok esetében is.

Fotó: Artem Beliaikin / pexels.com

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Európában a ruhaiparnak van átlagosan a negyedik legnagyobb hatása a környezetre és az éghajlatra. Ezt csak az élelmiszerek, a lakhatás és a közlekedés előzi meg.

A textilfogyasztáshoz az unióban minden emberre 9 köbméter vízre, 400 négyzetméter földre és 391 kilogramm nyersanyagra van szükség.

A Fashion Roundtable munkatársa szerint az európai textilstratégia megadhatja a lökést az Európán kívüli hasonló szabályozások megszületéséhez.

Ha az Egyesült Királyságban és az EU-ban eltérnek a márkákkal szemben támasztott elvárások, az remélhetőleg nagyobb elvárásokat támaszt majd a brit jogalkotás jövőjével szemben is

– mondta Tamara Cincik. Az Egyesült Királyságban 2019-ben utasították el azokat az ajánlásokat, amik a ruhagyártókat kötelezték volna, hogy több pénzt fektessenek a használt ruhák összegyűjtésébe és újrahasznosításába.