Az országainak vezetői között e heti csúcstalálkozójukon megállapodás születhet arról, hogy a következő téli időszak előtt közösen vásárolnak gázt, cseppfolyósított földgázt és hidrogént – derül ki a csúcstalálkozóról szóló nyilatkozatuk tervezetéből.

Európa az orosz gáz első számú importőre, azonban Oroszország ukrajnai inváziója miatt az energiaárak rekordmagasságba szöktek, többek között ez kényszerítette az EU-t az orosz gázfelhasználás idei csökkentésére. Ennek hosszabb távú fenntartásához más szállítóktól, például Katartól és az Egyesült Államoktól származó jelentős növelésére lesz szükség.

A jövő télre való tekintettel a tagállamok és a Bizottság sürgősen... együtt fognak dolgozni a közös gáz-, LNG- és hidrogénbeszerzésen

– áll az uniós vezetők március 24–25-i csúcstalálkozójának egy a Reuters által látott nyilatkozattervezetében.

Fotó: MISCHA KEIJSER / AFP

Az Európai Bizottság tavaly javaslatot tett egy olyan rendszerre, amelynek keretében az uniós országok közösen vásárolhatnának stratégiai gázkészleteket, ami az esetleges ellátási zavarok ellen pufferként szolgálna. Ezt néhány tagállam, köztük elsősorban Spanyolország szorgalmazta. Az ellátási zavaroktól való félelem a háború kitörése óta tovább erősödött. Oroszország az EU gázellátásának 40 százalékát biztosítja.

Brüsszel közölte, hogy segíteni fogja az országokat az idei közös gázvásárlás során, emellett várhatóan a héten olyan szabályok javaslatait terjeszti elő, amelyek előírják a tagországok számára, hogy minden évben a téli időszakot megelőzően 90 százalékra növeljék a gáztárolók töltöttségét. A tárolók jelenleg a kapacitás 26 százalékán állnak. A tagországok a nyilatkozattervezet szerint már megállapodtak a tárolók feltöltésének összehangolásáról.

A vezetők új intézkedéseket is fontolóra vesznek majd a lakossági fogyasztókat sújtó energiaár-emelkedés ellen, és megvitatják, hogyan lehetne "optimalizálni" az energiapiacok működését.

Az európai gázárak már az orosz inváziót megelőző hónapokban is emelkedtek, ami arra késztette a kormányokat, hogy milliárdokat költsenek adókedvezményekre és támogatásokra, hogy megvédjék a polgárokat az elszálló költségektől.