Oroszország katonai akciója Kijev ellen megrekedni látszik, mivel 

az orosz erők alapvető logisztikai problémákkal küzdenek, beleértve az élelmiszer- és üzemanyaghiányt, és úgy tűnik, hogy egyes egységeknél erősen romlik a harci morál 

– mondta egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő kedden. Hozzátette, nem egyértelmű, hogy a konvoj valóban megrekedt, annyi azonban bizonyos, hogy nem sokat haladt. Egyes hétfőn készült műholdfelvételeken egy Kijevtől északra lévő orosz katonai konvoj látható, amely mintegy 64 kilométer hosszú.

Olyan képek jelentek meg a közösségi médiában, amelyeken orosz tankok és katonai járművek állnak az utak szélén, némelyikükről úgy tűnik, hogy kifogyott az üzemanyag.

Az amerikai tisztviselő arra utaló jeleket is lát, hogy egyes orosz egységek harc nélkül megadták magukat, de nem közölt részleteket arról, hogy ez hány katonát jelent.

Mivel az orosz erők nem érték el a tervezett gyors győzelmet, taktikát váltottak, és fokozták az ukrán városok bombázását.

Fotó: Sputnik via AFP

Emberi jogi szervezetek és Ukrajna amerikai nagykövete azzal vádolják Oroszországot, hogy kazettás és vákuumos bombákkal támadta az ukránokat, olyan fegyverekkel, amelyeket számos nemzetközi szervezet elítél. Az amerikai tisztségviselő szerint Oroszországnak vannak vákuumbombák kilövésére alkalmas rendszerei, de nem tudta megerősíteni, hogy ezeket Ukrajnában használták volna. Szakértők a felvételek megtekintése után újságíróknak elmondták, úgy tűnik, hogy több kazettás bombát is kilőttek Harkivra.

Az invázió hatodik napján Oroszország az előre felsorakoztatott haderejének már mintegy 80 százalékát bevetette Ukrajnában, emellett több mint 400 rakétát indított ukrán célpontok ellen, ennek ellenére eddig nem volt képes egyetlen nagyobb város felett sem átvenni az ellenőrzést, és nem tudott jelentős légi fölényt sem kialakítani.