Az olasz kormány az ukrajnai orosz inváziót követően korlátozni készül az orosz vírusirtó szoftverek használatát a közszférában, mivel attól tartanak, hogy Moszkva kulcsfontosságú weboldalak feltörésére használhatja ezeket a programokat – közölte olasz tisztviselőkre hivatkozva a Reuters.

Fotó: Shutterstock

Franco Gabrielli, biztonságért felelős államtitkár-helyettes a szenátusban elmondta, hogy a kormány olyan szabályokon dolgozik, amelyek lehetővé teszik az állami szervek számára, hogy leállítsák az orosz Kaspersky Lab által kifejlesztett szoftvereket.

Az új szabályok lehetővé tennék az olasz államigazgatás számára, hogy minden potenciálisan veszélyesnek ítélt szoftvert lecseréljenek.

A rendeletet már ezen a héten jóváhagyhatják.

A Kaspersky Lab csütörtökön nem reagált a Reuters megkeresésére. Cesare D'Angelo, a cég olaszországi vezérigazgatója azonban szerdán a Corriere della Sera című napilapnak azt nyilatkozta, hogy a vállalat a legmagasabb minőségi és átláthatósági normákat alkalmazza.

Teljes mértékben megértjük az intézményi partnerek kételyeit a folyamatban lévő tragédia fényében. Mindenki rendelkezésére állunk, aki technikai felvilágosítást szeretne kapni, vagy ki akar minket vizsgálni

– mondta.

Az olasz állami kiberbiztonsági ügynökség kedden kiadott ajánlásában azt állította, hogy nincs bizonyíték arra, hogy az Oroszországhoz köthető vállalatok által szállított termékek esetleg veszélyesek lennének a február 24-i ukrajnai invázió óta. Figyelmeztetett azonban arra, hogy a súlyosbodó konfliktus közepette újra kell értékelni a kockázatokat, és hogy a vírusirtó szoftverek különösen érzékenyek az általuk kiszolgált rendszerek „nagyfokú támadhatósága” miatt.

A hét elején a német kiberbiztonsági ügynökség figyelmeztette a Kaspersky szoftver felhasználóit, hogy jelentősen megnőtt a sikeres hackertámadások kockázata.

A Kaspersky ezt a bejelentést politikai jellegűnek nevezte, és azt állította, hogy egy olyan magánkézben lévő vállalatról van szó, amely nem kötődik az orosz kormányhoz.

Annak jeleként, hogy az olasz üzleti világ is érzékenyen reagált a Kasperskyvel való kapcsolatára, a Ferrari Forma-1-es csapata csütörtökön közölte, hogy közös megegyezéssel felfüggesztette a céggel kötött szponzori szerződését. A Ferrari szóvivője azt is elmondta, hogy a vállalat ez idáig nagyra értékelte a Kaspersky vírusirtó szoftver használatát.