Megrohamozták a benzinkutakat a román sofőrök szerte Romániában, legalábbis erre lehet következtetni több román sajtóorgánum beszámolójából és a közösségi oldalakra felkerült videókból. 

Az ország több területén a napokban már átlépte a 8 lejes literenkénti küszöböt és új rekordot ér el az üzemanyag ára – derül ki az Agerpres által a Versenytanács által indított Üzemanyagár-figyelő alkalmazás alapján elemzett adatokból. A literenkénti 8 lej küszöb túllépése rekordnak számít a román piacon.

Így egy liter prémium benzin 8,14 lejbe kerül a busteni Cornu és MOL község OMV benzinkútjain, a DN 1-en. Több helyről viszont már 11 lejes árakról számoltak be, így például Kolozs megyéből. A prémium dízel ugyanezen OMV és MOL benzinkutakon is 8 lej felett van (8,08 lej literenként), a Rompetrolnál, a Lukoilnál és a Petromnál pedig nagyon közel van ehhez a küszöbhöz.

A turdanews.net beszámolója szerint nem elszigetelt esetekről van szó, a tordai benzinkutaknál kivétel nélkül sok tucatnyi autós sorok állnak. A sofőröknek az az információja, hogy holnaptól a benzinárak meghaladják a literenkénti 10 lej, vagyis mostani árfolyamon a 760 forintot.

A www.dobrogea.tv egyenesen arról számol be, hogy megbénult a forgalom Konstancában, de az ország több városában is, miután a délután folyamán robbanásszerűen megemelkedtek az üzemanyagárak. Sőt, az online környezetben megjelent egy pletyka, amely szerint literenként 11-12 lejig mennek majd fel az árak. Így ma este Konstancán több benzinkutat is megrohamoztak a sofőrök, és egyes területeken forgalmi sávokat, sőt még egy körforgalmat is elzártak.

A romania24.ro cikke szerint a rekordot szerdán jegyezték fel a Bihar megyei Beiuș egyik benzinkútján, ahol 11,10 lejért adtak el egy liter benzint és gázolajat. A Digi24 szerint a benzinkút tulajdonosa állítólag azzal indokolta a nagyon magas árat, hogy nagyon drágán vették az üzemanyagtételt.