Alighanem tökéletes vihar kerekedik az étolaj világpiacán, mivel Oroszország ukrajnai inváziója miatt a fekete-tengeri régió napraforgóolaj-exportjának akár 60 százalékát is késedelmesen hajózhatják be 

– mondta James Fry veterán elemző, az LMC International tanácsadó cég elnöke kedden egy a témában rendezett konferencián.

Szójaföldön 

Fotó: Shutterstock

Hozzátette, az esedékes új napraforgó- és kukoricaültetések is valószínűleg visszaesnek az idén a konfliktusban érintett mindkét országban. Egy hónapja a Bloomberg szerint az LMC még azzal számolt, hogy a fekete-tengeri napraforgóolaj exportja jóval több mint 2 millió tonnával, 13,5 millióra nő 2021–22-ben.

Fry szerint ráadásul 2022-ben a délkelet-ázsiai pálmaolaj-szállítások a munkaerőhiány miatt csak a harmadik negyedévben fogják meghaladni a 2021-es mennyiségeket, így az „igazi krízis” az étolajellátásban a következő hat hónapban következhet be.

Tovább fokozhatja a piaci feszültséget, hogy a globális szójaolaj-szállítások is csökkenni fognak az exportáló országok növekvő belső kereslete, illetve amiatt, hogy a szójababzúzás idei becsült bővülését 16 millió tonnáról 4,5 millióra szállították le.

A szakértő úgy véli, a piaci kínálat különböző okokból történő csökkenése miatt egy-kettőre leépülnek a készletek, s ezért az exportárak emelkedése elkerülhetetlen lesz, hogy a piaci egyensúly helyreálljon.