A NATO-tagországok által Szlovákiának kölcsönbe adott amerikai légvédelmi rendszert telepítettek a szliácsi légibázisra, de a pozsonyi kormány ennek ellenére sem adja még át az Ukrajnának ígért S-300-as orosz rendszert. Ehelyett közelebb vitték azokat a szlovák-ukrán határhoz, hogy jobban védjék az ország keleti részeit.

Jaroslav Naď a hétvégén mikroblogján közölte, hogy a szliácsi légibázisra telepített Patriot típusú rakétarendszer már üzemképes, ezzel a védelmi miniszter szerint erősebbé vált a katonai szövetség keleti szárnyának védelme.

A külföldi NATO-katonák által üzemeltetett, amerikai Patriot rakétarendszer megfelelő védelmet biztosít Közép-Szlovákiának – erről már Eduard Heger beszélt a hétvégén. A szlovák kormányfő elmondta azt is:

a közeljövőben a keleti határ védelmét további szlovák és szövetséges légvédelmi rendszerekkel erősítjük meg.

Mégsem adják át az ukránoknak a beígért orosz rakétákat

A miniszterelnök kijelentését a szlovák fegyveres erők szóvivője azzal egészítette ki, hogy már a hétvégén megkezdődött a rakétarendszerek telepítése az ország keleti részén. Még egy német, valamint egy holland üzemeltetésű Patriot rendszert telepítenek Szlovákiába. És az szlovák hadsereg tulajdonában lévő S-300-as légvédelmi rendszert is áttelepítik.

Az atlanti katonai blokk megerősítése érdekében a tervek szerint 2100 katona érkezik Szlovákiába.

A Patrióta rakétarendszert ellenséges harci repülők, helikopterek, de még cirkálórakéták, sőt, nagy sebességű ballisztikus rakéták ellen is be lehet vetni. A rendszer képes a 60 kilométeres távolságban, 20 kilométeres magasságban nagy sebességgel repülő ellenséges repülő tárgyak megsemmisítésére.

Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

Martin Klus külügyi államtitkár a  Szlovákiába telepített Patriot rakétákkal kapcsolatban megjegyezte: a rendszert Szlovákia csak kölcsönbe kapta. Ahhoz, hogy az Ukrajnának korábban megígért, S-300-as légvédelmi rendszert átadhassák az Oroszországgal háborúban álló szomszédos országnak, előbb meg kell kapniuk az azok pótlását biztosító új rendszereket.

Szlovákia az orosz S-300-asokat  le akarja cserélni, azok korára, műszaki állapotára, illetve "nem elégséges képességeire"  tekintettel.

Nem hiszem, hogy az S–300-as rendszer átadása napok kérdése lenne

– nyilatkozta a szlovák közszolgálati rádiónak Martin Klus.

Az ellenzéknek nem tetszik az ötlet

A külügyi szóvivő szerint még nincs napirenden az orosz légvédelmi rendszer átadása Ukrajnának; ráadásul a szlovák kormány ellenzéke hallani sem akar a fegyverek átadásáról.

Szlovákia katonai konfliktusba keveredne, ha átadná Ukrajnának az S–300-as rakétaelhárító rendszert

– állítja Marián Kéry, a Smer parlamenti képviselője, a törvényhozás külügyi bizottságának elnöke, aki szerint jelenleg elsősorban Szlovákia érdekeit kell szem előtt tartani. Az ötletet Boris Kollár házelnök is elutasította egészen addig, amíg az orosz rakéták  pótlása nem biztosított.

Ha lesz saját rendszerünk, akkor támogatom, hogy az S–300-as rendszereket azonnal átadjuk Ukrajnának

– mondta el a TA3 hírtelevízió hétvégi vitaműsorában Kollár, aki a napokban érkezett német és holland Patriot-rakéta-rendszereket nem tartja elegendő pótlásnak, mivel ezek nem maradnak végleg Szlovákiában.

Lengyelország is erősíti a légvédelmét

Adam Miller, az amerikai fegyveres erők Európai Parancsnokságának (EUCOM) képviselője még március elején jelentette be, hogy „az Egyesült Államok Lengyelország meghívására két Patriot légvédelmi rendszer ütegét telepíti az országba, hogy visszaszorítsa a  NATO-ra nézve potenciális fenyegetéseket”. Kifejtette, hogy ez csak védekező intézkedés, nem célja semmilyen támadó művelet támogatása.