Az Ukrajnával szembeni orosz invázió és a magas műtrágyaárak tartották lázban a búzapiac szereplőit az elmúlt időszakban, ám a Bloomberg írása szerint ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a klímaváltozás hatására kiszámíthatatlanná és kedvezőtlenné váló időjárás már nem jelent veszélyt a mezőgazdasági termelésre.

Az Egyesült Államok őszibúza-termelését az aszály érintette súlyosan, így mindössze a földek 27 százalékáról mondható, hogy kiváló termés várható, ami a legrosszabb érték 2006 óta. Mindez rávilágít arra is, hogy az aszály milyen komoly problémákat okoz Kansasban és más államokban. Ugyanakkor 

a nedves és hűvös idő miatt az északabbra fekvő államokban a tavaszi búza vetését el kell halasztani.

globális Global gabona Wheat Flour Market increase áremelkedés drágulás and rising bread kenyér cost or grocery prices surging costs of baked pékáru goods as an inflation infláció concept with an increasing price arrow with 3D illustration elements.
Fotó: Shutterstock

Mindez tovább súlyosbítja az orosz invázió hatásait, mely főként a búza, a kukorica és a napraforgóolaj kereskedelmében okozott zavarokat és rendkívül magas árakat. Az élelmiszer-inflációt még jobban felerősíti, hogy 

Brazíliában a kukoricatermést pusztítja a szárazság, tovább nehezítve az ellátást.

Ha mindez nem lenne elég probléma, az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a magas költségek (a dízeltől a műtrágyáig) más nagy termelők, például Ausztrália és Argentína termését is csökkenthetik. Ennek ellenére szerdán a chicagói árutőzsdén mind a búza, mind a kukorica ára kissé visszaesett, igaz, a korábbi napokat a drágulás jellemezte.