A balti EU-tagállam április elseje óta nem használ Oroszországból importált gázt, amit a litván gázszolgáltató vállalat is megerősített. A cég adatai szerint április 2-án már nem érkezett gáz Fehéroroszországon keresztül haladó vezetékrendszeren - adta hírül az MTI.

Fotó: TATYANA MAKEYEVA / AFP

Mi vagyunk a Gazprom uniós vevői között az elsők, akik függetlenítettük magunkat az orosz gázszállításoktól

– hangsúlyozta Dainius Kreivys energiaügyi miniszter az orosz gázipari óriásvállalatra utalva. Hozzátette, hogy a balti ország gázigényeit mostantól a Klaipeda kikötőjében található gázterminálon keresztül fedezik.

A klaipedai tengeri gázterminált 2015-ben helyezték üzembe, hogy az ország diverzifikálhassa gázimportját. A litván hatóságok közlése szerint havonta három nagyobb, cseppfolyósítottgáz-szállítmányt várnak.

A litván energiaügyi minisztérium közölte azt is, hogy az leállítása nem érinti az Oroszországhoz tartozó kalinyingrádi exklávé felé irányuló gáztranzitot Litvánia területén keresztül.

A litván parlament márciusban szólította fel a vilniusi vezetést, hogy az ukrajnai orosz hadművelet nyomán a lehető leghamarabb állítsa le az energiahordozók behozatalát Oroszországból. A törvényhozás által közölt adatok szerint Litvánia évente több mint hárommilliárd euró értékben vásárol olajat, gázt és áramot Oroszországtól.

Tíz év alatt tudnánk csak teljesen leválni az orosz földgázról

Litvánia és Szlovákia után, Hollandiát, Görögországot és Finnországot megelőzve harmadik helyen állunk az orosz energiaimport-függőség tekintetében az uniós országok listáján.