Vizsgálat folyik, miután a hírek szerint

több mint 250 000 font (113,6 millió forint) értékű üzemanyagot loptak el a szigorúan védett Királyi Haditengerészet bázisáról.

A gázolajat egy tankhajóból szippantották ki egy rablás során, amely állítólag „hetekig eltartott”, és a legtöbbet „a feketepiacon értékesítették”, mivel a brit autósok az üzemanyagárak rekordszintű megugrásával küzdenek.

A tartályhajóban lévő üzemanyaggal a 19,6 ezer tonnás rohamhajót, a HMS Bulwarkot hajtó áramfejlesztőket kellett volna feltölteni a HMNB Devonport bázison, amely a Királyi Haditengerészet egyetlen üzemanyag-feltöltési és nukleáris javítási létesítménye.

Fotó: JACK GUEZ / AFP

A Sky News brit hírcsatorna szerint a tolvajok 2021 szeptemberében jutottak be a bázisra, és lopták el a dízelt, amely a Babcock International repülőgépgyártási, védelmi és nukleáris mérnöki szolgáltatásokat nyújtó vállalaté volt.

Jelentések szerint a civil őrök kiadták a riasztást, miután végeztek a helyszíni ellenőrzéssel a hajón. Most a Babcock International a brit Védelmi Minisztérium támogatásával nyomoz az ellopott üzemanyag után.

A minisztérium szóvivője elmondta, hogy a Védelmi Minisztériumnak tudomása van egy tavalyi incidensről, amelyben a HMNB Devonport egyik vállalkozójától loptak el üzemanyagot. Ugyanakkor a védelmi műveletekben nem volt fennakadás.

Rekordokat döntenek a brit üzemanyagárak

A RAC Fuel Watch felmérése szerint márciusban a 2000-es évek óta nem látott mértékben emelkedtek az üzemanyagárak. Egy benzines családi autó tankolásának költsége harmadával volt magasabb, mint egy évvel korábban, míg egy dízelé 40 százalékkal került többe – és a pénzügyminisztérium 5 penny üzemanyagadó-csökkentése sem sokat segített. Egy hónap alatt is óriásit ugrottak az árak, az ólommentes benzin literje március 22-én elérte a 167,3 pennyt, az ólmozatlan benzin literenkénti ára 11,62 pengővel nőtt, a dízel átlagára pedig 22,06 pennyvel emelkedett. A korábbi legnagyobb emelkedés tavaly októberben volt, amikor a benzin literenkénti ára 7,43 pennyvel drágult.