A kínai gazdaság éves szinten 4,8 százalékkal bővült 2022 első negyedévében, ami meghaladja a 4,4 százalékos piaci konszenzust, és gyorsabban az előző időszak 4 százalékánál. 

A következő hónapokban azonban megnőtt az erős lassulás kockázata a széles körben elterjedt COVID-19-zárlatok, az ingatlanszektor elhúzódó visszaesése és az ukrajnai háború okozta bizonytalanság miatt. Eközben a márciusi aktivitásra vonatkozó különálló adatok azt mutatták, hogy a kiskereskedelmi forgalom éves szinten 3,5%-kal esett vissza, ami 2020 júliusa óta először fordult elő. 

Elemzők szerint, a sanghaji pénzügyi központ szigorú korlátozásai miatt az áprilisi adatok valószínűleg tovább gyengülnek. Ráadásul a munkaerőpiacon már a stressz jelei mutatkoznak, Kínában az országos felmérésen alapuló munkanélküliségi ráta 5,8 százaékos volt, ami 2020 májusa óta a legmagasabb. Az idei évre Peking a gazdaság 5 százalék körüli növekedését tűzte ki célul.

Az első három hónap adatait még nem befolyásolták a közelmúltbeli sanghaji események, amely város március végén a koronavírus vuhani megjelenése óta a legsúlyosabb korlátozás alá került. A Nomura elemzői a múlt héten úgy becsülték, hogy mivel a kínai 40 százalékáért felelős 45 város teljes vagy részleges zárlat alatt áll az országot „recesszió fenyegeti”.

Emélkezetes, hogy mielőtt a rendkívül fertőző Omicron variáns hulláma felgyorsult volna, Kína gazdaságát ingatlanpiaci válság sújtotta, amelynek középpontjában az erősen eladósodott fejlesztő, az Evergrande állt, és az egész ingatlanszektorra kiterjedt.

Az korábbinál alacsonyabb, 5,5 százalékos éves GDP-növekedési célkitűzése mellett, a kormány monetáris lazítási körbe is kezdett, amely évek óta először vezetett a kulcsfontosságú hitelkamatok csökkentéséhez. Ugyanakkor legutóbbi ülésén a kínai jegybank pénteken a piacot meglepő döntésként változatlanul hagyta az irányadó kamatlábat, annak ellenére, hogy az elemzők további csökkentésre számítottak.

A People’s Bank of China (PBOC) közölte, hogy az egyéves középlejáratú hitelének kamatát változatlanul 2,85 százalékon tartja.