A pártok leginkább az Oroszország elleni egyéni szankciókat ellenzik, illetve az orosz gázimport azonnali felfüggesztésével kapcsolatos lépéseket, és Szlovénia energiaforrásainak diverzifikálását sürgetik.

Az STA ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdéseire válaszolva a pártok egyöntetűen elítélték az orosz agressziót és hangsúlyozták a béke érdekében tett diplomáciai erőfeszítések fontosságát. Alenka Bratusek volt kormányfő pártja (SAB) szerint 

Szlovéniának felelősségteljesen kell fellépnie, és a tárgyalásokat kell ösztönöznie, nem pedig konfliktust szítania.

Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

A Marjan Sarec Párt (LMS) úgy vélte: Szlovéniának az (EU) és a közös kül- és biztonságpolitikájával összhangban kell segítenie.

Nincs szükség arra, hogy Szlovénia önállóan szigorúbb szankciókat vagy politikát vezessen be Oroszországgal szemben

hangsúlyozta az LMS. A Szociáldemokraták (SD) arra figyelmeztettek: „az egyéni akciók - bármilyen jó szándékúak is - kárt okozhatnak Ukrajnának, és növelhetik az agresszor részéről a nyomást”.

A kormánypártok közül csak a konzervatív Új Szlovénia (NSi) és Janez Jansa miniszterelnök jobboldali Szlovén Demokrata Pártja (SDS) küldene fegyvereket Ukrajnának, míg a jobboldali ellenzéki Szlovén Nemzeti Néppárt (SNS), amely kívülről támogatja a kormányt, kifejezetten ellenzi ezt.

Jansa pártja szerint Szlovéniának pénzügyileg is segítenie kell Ukrajnát a gazdaság és a demokrácia helyreállításában. Szlovénia a háború kezdete óta 1,64 millió eurós segélyt nyújtott Ukrajnának, és további 1,1 millió eurót juttatott nemzetközi szervezeteken keresztül az ukrán menekültek megsegítésére.

Az orosz gázimportot a lehető leghamarabb le kell állítani

A pártok többsége szerint Szlovéniának nem szabad felfüggesztenie az orosz gázimportot, amit azzal indokoltak, hogy Ljubljanának először alternatív energiaforrásokat kell találnia, nemcsak az ukrajnai háború, hanem a klímaválság miatt is. 

Egyedül az SDS és az NSi álláspontja az, hogy az orosz gázimportot „a lehető leghamarabb le kell állítani”. Ennek szerintük a következő néhány hónapon belül meg kell történnie, mert a gázbevételből Oroszország a hadseregét finanszírozza. 

Az egyik kiemelt megoldásnak a cseppfolyósított földgáz exportálásához szükséges terminálok építését tartják.

A nemrég alakult Szabadság Mozgalom (Gibanje Svoboda), amely a legújabb közvélemény-kutatások szerint átvette a vezetést a pártok népszerűségi listáján az SDS-szel szemben, úgy értékelte: Szlovéniának mint EU-és NATO-tagnak minden szükséges politikai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius és egyéb támogatást fel kell ajánlania Ukrajnának. Ami pedig a gázellátást illeti, a párt szerint az EU-tagországoknak közösen kell tárgyalniuk.