Az orosz energiaügyre vonatkozó teljes Európai Uniós embargó komoly recessziót indítana el Németországban – írta meg a Financial Times. Egy ilyen lépés már jövőre 2,2 százalékos gazdasági visszaesést és több mint 400 ezer munkahely megszűnését jelentené az országban több vezető gazdasági kutatóintézet szerint.

Az Ifo gazdaságkutató intézet tegnap közölte az idei évre vonatkozó várakozásait a német gazdaságot illetően.

Visszavágják a német gazdaság növekedési kilátásait

A kilátásokat 4,8 százalékról 2,7 százalékra vágják majd vissza a gyorsuló miatt.

A mai napon közzétett új előrejelzés pesszimistább lett a korábban vártnál. A vezető német gazdaságkutató intézetek közül öt azt jósolja, hogy amennyiben az összes Oroszországból származó energiaellátás megszakad, akkor Európa legnagyobb gazdaságában a bruttó hazai termék növekedése meredeken lassulni fog a tavalyi 2,9 százalékról egészen 1,9 százalékra az idén. 

2023-ra már 2,2 százalékos csökkenést valószínűsítenek. 

Ez lenne a német történelem egyik legnagyobb gazdasági visszaesése. Ennek ellenére ez még mindig kevésbé súlyos, mint a koronavírus-járvány okozta 2020-as 4,6 százalékos zsugorodás.

A kutatóintézetek azt is jelezték, hogy amennyiben megszűnik az orosz energiaimport, akkor

a munkanélküliek száma a következő évben 2,37 millióról 2,79 millióra fog nőni Németországban. 

Becsléseik szerint az infláció már az idén 7,3 százalékos egész éves rekordot érhet el, ami jövőre 5 százalékig szelídülhet.

Fotó: AXEL HEIMKEN / AFP

Ha megszakadna az orosz gázellátás, akkor a német gazdaság éles recesszióba kerülne

– mondta Stefan Kooths, a Kieli Világgazdasági Intézet alelnöke.

Gazdaságpolitikai szempontból fontos lenne a piacképes termelési struktúrák támogatása a strukturális változások megállítása nélkül

– tette hozzá.

A német kormányra most nagy nyomás nehezedik, mivel egyre hevesebb követelések fogalmazódnak meg az orosz energiahordozók betiltása miatt. Az Allensbach Intézet felmérése szerint

a németek 30 százaléka támogatná az összes orosz energiaimport azonnal betiltását

Emellett 24 százalék egyet ért azzal a kijelentéssel, hogy:

Megfagyhatunk a szabadságért.

Valószínűleg Olaf Scholz nem szeretné recesszióba sodorni az országot, de a rá nehezedő nyomással nehéz lesz megbirkóznia. A gazdaságkutató intézetek által közölt vártnál pesszimistább prognózisok viszont jó eszközt adhatnak a kancellár kezébe, akinek így kézzel fogható ellenérvei lehetnek az orosz energia teljes betiltása ellen.