Lemondott a legnagyobb magánkézben levő orosz olajvállalat, a Lukoil vezetéséről Vagit Alekperov, aki alapítása óta vezette a céget – derül ki a Warsaw Institute írásából.

Az üzletember az igazgatótanácsban elfoglalt pozíciójáról is lemondott, alig pár nappal azután, hogy végül a szankciók őt is utolérték, noha egészen sokáig azok őt nem érintették. A veterán cégvezető távozásának hírére április 21-én a vállalat részvényei közel 7 százalékot zuhantak a moszkvai tőzsdén.

The 20th St. Petersburg International Economic Forum. Day Two
Fotó: MAKSIM BLINOV

Az azeri származású milliárdos még a 70-es években kezdte a pályafutását az olajiparban, és 

1990-re, 39 éves korára a legfiatalabb szovjet olajipari miniszterhelyettes lett, így pont a megfelelő helyen volt ahhoz, hogy 1991-ben három olajvállalat fúziójával létrehozza és privatizálja a Lukoilt 1993-ban.

A 90-es évek derekán egy amerikai hátterű cég is részesedést szerzett a vállalatban, mely 2000-ben a Fortune magazin globális 500-as listájára is felkerült. 2004-ben a ConocoPhilips szerzett 20 százalékot a Lukoilban és lett a cég stratégiai partnere. Alekperov szerint 2012-ben már a vállalat fele külföldi kézben volt.

Az oligarchával szemben a brit hatóságok április 13-án vezettek be szankciókat, befagyasztva a szigeten található vagyonát, és megtiltva azt is, hogy az ország területére lépjen. A Forbes szerint Oroszország 10. leggazdagabb embere, 10,5 milliárd dolláros vagyonnal. Utóda Vadim Vorbjev lesz, aki korábban a Norsi-Oil alelnöke, majd elnöke volt, amíg a cég nem olvadt össze a Lukoillal 2001-ben. 2005-ben Vorobjev a Lukoil kőolajtermékekért felelős alelnöke lett, majd 2016-ban a kőolaj-finomításért felelős, 2018-ban pedig a végrehajtó alelnöki címet kapta meg. 

Bár jelenleg csak mint átmeneti vezérigazgató irányítja a vállalat tevékenységét, várhatóan a részvényesek júniusi gyűlésén kinevezik véglegesen is a pozícióra.