Nemzetközi gazdaság

Több millió fogyatékossággal élő ember van veszélyben Ukrajnában az ENSZ szerint

Az ENSZ szerint közel 2,7 millió fogyatékossággal élő ember élete van veszélyben Ukrajna-szerte, sokan csapdába estek vagy el kellett hagyniuk otthonaikat, bármiféle segítség és gyógyszer nélkül.

Fotó: ALEXANDER NEMENOV / AFP

A Bizottságot nagyon nyugtalanítja, hogy Ukrajnában nagyrészt ismeretlen a fogyatékossággal élő emberek sorsa– áll a csütörtöki közleményben. A Fogyatékossággal Élő Személyek Jogainak Bizottsága szerint a fogyatékkal élők csak korlátozottan vagy egyáltalán nem férnek hozzá a menedékhelyekhez és a sürgősségi információkhoz, valamint sokukat elválasztották támogató hálózataiktól, így képtelenek reagálni a helyzetre és eligazodni a környezetükben.

A Bizottság független szakértőkből áll, akik egy 2006. évi egyezmény végrehajtását ellenőrzik. Oroszország azon kormányok között van, amelyek aláírták és ratifikálták a megállapodást – írja az ENSZ egyik honlapja.

A szakértők nem árulták el, hogy pontosan hogyan szerezték meg a jelentéseket, ugyanakkor megjegyezték, hogy kevés fogyatékkal élő ember van a belső menekültek között, vagy akik menekültként jutottak el Ukrajna határaihoz, ami azt jelzi, hogy sokan közülük nem tudtak biztonságba húzódni.

 

Ukrajna orosz-ukrán háború ENSZ fogyatékossággal élő
Kapcsolódó cikkek