Átszakadhat a gát az Európai Központi Banknál (EKB), és az felszökése miatt hamarabb kezdődhetnek el a kamatemelések a vártnál – jelentette a Reuters nem kevesebb mint kilenc bennfentes forrásra hivatkozva.

Fotó: ANDRE PAIN / AFP

Az EKB-n az infláció egyre magasabbra szállásával egyre nőtt az idén a nyomás, hogy kezdje meg kamatai emelését,  amint azt a Federal Reserve már márciusban megtette. 

Az euró több mint kétéves mélypontjára gyengült a dollár ellenében, miután az EKB másfél hete tartott ülése után Christine Lagarde elnök megismételte, valamivel  azután kezdődhetnek meg a kamatemelések, hogy a bank a harmadik negyedévben kifuttatja kötvényvásárlási programját. Csalódást keltett ugyanis, hogy az infláció még feljebb kúszása sem volt elegendő arra, hogy a bank előre hozza a szigorítást.

A Reuters forrásai alapján ez mégis megtörténhet. Több forrás azt közölte, hogy már az április 14-i ülésen az eddigieknél jóval pesszimistább inflációs előrejelzéseket közöltek a döntéshozókkal a bank szakértői. Ők korábban arra számítottak, hogy az infláció felszökése − márciusban 7,4 százalékra az euróövezet egészében − ideiglenes, és hamar visszatérhet a kétszázalékos cél alá. A friss prognózisok szerint azonban még 2024-ben is a cél felett lesz.

Ennek alapján a döntéshozók, a jelentésből nem derül ki mekkora része szerint, a banknak a lehető legkorábbi időpontban – azaz júliusban – be kell fejeznie az eszközvásárlásokat és megemelnie a kamatokat, de legkésőbb szeptemberben erre sort kell kerítenie.

A bank június 9-én tartja következő ülését. Ezt több mint egy hónappal megelőzi a Fed következő ülése, amelyen minden bizonnyal erőteljes ütemben folytatja a kamatszigorítást, és ez a várakozás nyomás alatt tartotta az eurót.  A hétfői nyitáskor kiderül, erősítően hat-e rá a Reuters-jelentés a dollár ellenében. Ha igen, az jótékony hatással lehet a közép-európai devizákra is.