A beruházás stratégia szempontból is fontos, délnyugati szomszédunknak ugyanis jelenleg mindössze egyetlen föld alatti tározója van a Sziszek (Sisak) környékén található Okoliban. 

169398608 Gas storage tanks stand at the INA Industrije Nafte d.d. oil refinery in Urinj, near Rijeka, Croatia, on Thursday, May 23, 2013. Croatia, whose economic development was stifled by Europe's bloodiest fighting since World War II, is trying to revive growth after four years of recession or stagnation. Photographer:
Fotó: Oliver Bunic / Bloomberg via Getty Images

 

Az említett tároló ráadásul nem túl nagy, mindössze 550 millió köbméter földgáz befogadására alkalmas. Az új föld alatti gáztározó a magyar határ közelében fekvő Verőce (Virovitica) határában épül meg, és a tervek szerint 117 millió köbméter gázt tud majd befogadni. Azért esett a választás erre a helyszínre, mert a közelben néhány évvel ezelőtt egy horvát mércével mérve jelentős földgázlelőhelyet tártak fel. A tároló elsődleges feladata ezért az itt kitermelt gáz raktározása lesz, de összekötik majd az országos és a nemzetközi gázvezetékekkel is, ezért szükség esetén akár a Krk szigetén lefejtett cseppfolyós gáz (LNG) is tárolható lesz itt. Az említett gázmezőn a próbakitermelés várhatóan jövőre kezdődik, a szakemberek pedig napi 240 ezer köbméter légnemű fűtőanyagot remélnek a 800 méter mély kúttól. A tároló építését vezető mérnök, Farkas-Visontai László szerint a föld alatti építmény 2027-re készül el teljesen, és a tervek szerint napi 1,47 millió köbméter gázt tud majd befogadni. A projektet, melynek értéke 500 millió kuna, a gáztároló-rendszert üzemeltető állami cég, a Podzemno skladište plina d.o.o. fedezi. 

A beruházás azért is fontos, mert minden jel arra mutat, hogy Horvátország az EU segítségével évi hatmilliárd köbméterre növelheti a Krk szigetén üzemelő LNG-terminál kapacitását, ami a jelenleg 2,6 milliárdos teljesítménynek több mint a megduplázását jelentené. Horvátország egyébként abban a szerencsés helyzetben van, hogy területén jelentős földgázlelőhelyek vannak. A legfrissebb számítások szerint az országban a föld, illetve a tenger mélyén összesen 1,3 trillió köbláb földgáz található, évente viszont csak 1,2 milliárdot aknáznak ki. A kormány terve, hogy a közeljövőben tovább bővíti lelőhelyeinek kapacitását, illetve újabb kutak fúrását is kilátásba helyezték.