Csökkenhet az Németországban az év második felében 

a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken ismertetett felmérése szerint.

A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézetei közé tartozó ifo szerint az infláció lassulását jelzi előre, hogy hosszú idő óta először csökkent az áremelésre készülő vállalkozások aránya.

Az intézet úgynevezett árvárakozási indexe amely a következő három hónapban áremelést tervező cégek arányát mutatja meg az áprilisi 61,8 pontról 57,8 pontra csökkent májusban. Ez ugyan még mindig a második legmagasabb érték a rendszeres felmérések kezdete, 2005 óta, 

de a tendencia arra utal, hogy a havi inflációs ráta, ha nagyon lassan is, de a 7 százalék fölötti szintről 6 százalék alá süllyed az év második felében

mondta az ifo konjunktúra-kutatási részlegének felelőse az intézet közleménye szerint, hozzátéve, hogy az év egészét tekintve 6 százalék körüli infláció várható.

An employee checks the filling of beer kegs at the Veltins brewery in Grevenstein, western Germany on May 9, 2022. - The Veltins brewery in Germany was already wrestling with pandemic-spurred hikes in ingredient and transport costs over the last year, but a surge in energy prices sparked by Russia's invasion of Ukraine threatens to be a bitter pill for the business. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)
Fotó: INA FASSBENDER / AFP

Az árvárakozási index csökkenése majdnem minden ágazatban megfigyelhető. Az egyetlen kivétel a kiskereskedelem, ahol 75,6 pontról 77,4 pontra emelkedett az index. Az ágazaton belül leginkább az élelmiszerekkel, élvezeti cikkekkel és italokkal foglalkozó kereskedők számítanak drágulásra, körükben a mutató értéke 100 pont, vagyis minden kereskedő az árak további emelkedésével számol.

Ugyanakkor a feldolgozóiparban az áprilisi 72,6 pontról 67,4 pontra, az építőiparban 64,7 pontról 56,9 pontra, a nagykereskedelemben 79,3 pontról 68,1 pontra, a szolgáltató szektor vállalkozásainál 51,4 pontról 46,7 pontra csökkent az ágazati árvárakozási mutató.

A gazdaság egészét jellemző árvárakozási index a koronavírus-járvány első szakaszában, 2020 tavaszán rövid ideig a negatív tartományba süllyedt, vagyis többségben voltak az árak csökkenésével számoló cégek. 

A mutató azóta folyamatosan emelkedett, 2021 második felében már 40 pont felett volt. 

Az idén áprilisban regisztrált 61,8 pont minden korábbinál nagyobb érték. Erről a csúcsról fordult vissza a mutató májusban.

Az infláció a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) legutóbbi, áprilisi adatai szerint 7,4 százalékra emelkedett az előző havi 7,3 százalékról. Ez negyvenegy éve, 1981 óta a legmagasabb szint. Különösen az energiaárak emelkedtek jelentősen, ami a Destatis számításai szerint nagymértékben befolyásolja a magas inflációs rátát. Az infláció májusi alakulásáról hétfőn közölnek adatokat.