Tömeges munkabeszüntetést tartottak hétfőn a külföldi ételfutárok az Egyesült Arab Emírségekben. Az arab országban a sztrájk nagyon ritka eseménynek számít, azonban ha nem sikerül érvényt szerezni a követeléseiknek, akkor további hasonló megmozdulásokra kell számítani – adta hírül a Reuters.

Az ételkiszállítók magasabb bérezést és jobb és munkakörülményeket követelnek.

A munkabeszüntetés nem előzmények nélküli, korábban egy másik helyi futárcéget hasonló módszerrel már sikeresen rávettek a dolgozói, hogy hagyjon fel fizetéscsökkentési tervével. Mindkét esetben külföldi munkavállalók adtak hangot elégedetlenségüknek.

A mostani akció során a Delivery Hero közel-keleti leányvállalata, a Talabat sofőrjei tagadták meg a kiszállításokat Dubajban.

Ez különösen érzékeny veszteség a cégnek, a város ugyanis az ország pénzügyi központja, és a régió első számú turisztikai desztinációja.

A Talabat sofőrjeinek szószólója kedd reggel úgy nyilatkozott, hogy Deliveroo futárjai által a hónap elején megtartott és sikeresnek bizonyuló sztrájk ösztönözte őket arra, hogy kiálljanak a jogaikért és hallassák a hangjukat.

Fotó: Giuseppe Cacace / AFP

A Deliveroo munkabeszüntetése egy egész hétvégén keresztül zajlott, és olyan mértékben ellehetetlenítette a szolgáltatások működtetését, hogy a nagy-britanniai ételkiszállító vállalat kénytelen volt eleget tett a sofőrök követelésének, és eltekintett mindennemű fizetéscsökkentési tervétől.

A független szakszervezetek létrehozása, a nyilvános tiltakozások, valamint a munkabeszüntetések egyaránt tilosak az olajban gazdag Öböl menti országban.

A Talabat futárjainak egyik fő követelése az, hogy rendelésenként 0,54 dollárral (194 forint) emeljék meg a bérezésüket, amely így kiszállításonként 2,59 dollárra (928 forint) emelkedne. Az indoklás nem meglepő módon az áremelkedés, ugyanis az üzemanyagköltségek több mint 30 százalékkal nőttek az idén az Egyesült Arab Emírségekben.

Ha a Deliveroo magasabb árat fizet, akkor mi miért nem kaphatjuk meg ugyanezt?

– kérdezte egy pakisztáni sofőr, aki név nélkül nyilatkozott a Reutersnek, mivel attól tart, hogy a hatóságok megtorolnák a sztrájkolókat.

A Deliveroo sofőrjei Dubajban átlagosan mintegy 2,79 dollárt (nagyjából 1000 forint) keresnek szállításonként.

A sztrájkkal kapcsolatban megszólalt a Talabat is. A vállalat szóvivője elmondta, hogy az ételkiszállítást végző sofőrök átlagosan havi 3500 dirhamot, átszámítva 953 dollárt (341 ezer forint) keresnek. Arra nem tért ki, hogy ezért hány munkaórát kell dolgozniuk.

„A közelmúltban nem változtattunk a bérezési gyakorlatunkon, és a múlt hétig a futárok 70 százaléka elégedett volt a Talabat jövedelmi struktúrájával” – tette hozzá a szóvivő.

A futárok közleménye kissé árnyalta a képet.

Elmondásuk szerint napi 12-14 órát dolgoznak, és ha az üzemanyagköltséget levonják a fizetésből, akkor 2500 dirhamra (244 ezer forint) jön ki a havi bérük.

A sofőrök kommünikéje szerint a sztrájk mindaddig folytatódhat, ameddig a vállalat bele nem megy a fizetésemelésbe. Ugyanakkor többen tartanak attól is, hogy a munkabeszüntetés elhúzódása esetén az elég szigorú helyi hatóságok közbelépnének.

Különböző nemzetközi emberi jogi csoportok korábban már több alkalommal is bírálták az Egyesült Arab Emírségeket és más Öböl menti államokat a vendégmunkásokkal szembeni rossz bánásmód és az alacsony bérezés miatt. Az országban a munkaerő nagy részét a külföldi munkavállalók teszik ki.

Szintén sok külföldi dolgozó – köztük több, Talabatnak dolgozó futár is – panaszkodik arra, hogy az Egyesült Arab Emírségekben olyan munkaközvetítő ügynökségek foglalkoztatják őket, amelyek illegálisan felszámítják a munkavállalási engedélyeket és egyéb díjakat is.