Nemzetközi gazdaság

Ekkezdődött a Világgazdasági Fórum Davosban

Megkezdődött a svájci Davosban a Világgazdasági Fórum, a korábban napirendre tűzött témák – egyebek között a gazdaság helyreállítása és az éghajlatváltozás – mellett a résztvevők az ukrajnai helyzetet is megvitatják.

A fórumot eredetileg január 17-21. közötti időpontra tervezték, de a koronavírus új változata, az omikron gyors terjedése miatt ezt elhalasztották. A Világgazdasági Fórum éves találkozóit rendre januárban Davosban szokták megtartani, ez alól csak a 2002-ben New Yorkban megrendezett tanácskozás volt kivétel. A szervezők akkor a találkozó helyszínének megváltoztatásával fejezték ki az amerikai város iránti szolidaritásukat a 2001. szeptember 11-i terrortámadás után.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi, sorrendben 51. tanácskozást már másodszor online tartották meg januárban. Akkor még arról volt szó, hogy májusban Szingapúrban már személyes csúcstalálkozó lehet, de ezt később lefújták, szintén a járvány miatt.

A davosi tanácskozást egy azonos nevű svájci nonprofit alapítvány, a Világgazdasági Fórum (WEF) szervezi.

 Januárban a résztvevők azt közölték, hogy elsősorban a világjárvány utáni gazdasági helyreállítást, a klímaváltozást, a munkakörülmények javítását és a negyedik ipari forradalom technológiáinak alkalmazását fogják megvitatni, a tanácskozást szervező Klaus Schwab német közgazdász, a Világgazdasági Fórum alapító elnöke közölte, hogy kiemelt fontossággal kezelik Ukrajna ügyét is.

A május 26-ig tartó fórum első napján szólalt fel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

 

WEF Davos Világgazdasági Fórum Volodimir Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek