Egyre erősödik az Európai Központi Bankon belül a gyors kamatemelést sürgetők tábora, a héten ezt a monetáris politikai döntéseket hozó kormányzótanács több tagja is jelezte, az 1,05-ös kulcsszint erősebb oldalán stabilizálva az eurót a dollár ellenében, többek közt szerdán Olli Rehn finn jegybankelnök.

A kormányzótanácson belül széles egyetértés van, hogy a negatív kamatok korszakának "viszonylag gyorsan" véget kell érnie - idézte a Bloomberg hírügynökség Rehnt.

Az EKB irányadó kamata már hat éve nulla százalékon áll, holott a fejlett államok többségében felszökő miatt a Federal Reserve  már márciusban kamatai emelésébe kezdett, miközben betéti kamata már nyolc esztendeje a negatív tartományban van, jelenleg mínusz 0,5 százalék, holott az euróövezeti infláció a rekordmagas 7,4 százalékon fut.

Szükségesnek látszik a negatív kamatnak véget vetni és a kamatok fokozatos normalizálásába kezdeni - mondta Rehn.

Ezzel nem vagyok egyedül, hiszen az EKB igazgatóságában és kormányzótanácsában sok kollégám adja ugyanezt a jelzést

- tette hozzá.

A Bloomberg térképéről, amely azt mutatja be, a kormányzótanácsi tagok közül kik jelezték már világosan, hogy a júliusi ülésen kamatot kell emelni, világosan látszik, hogy a szigorítást legnyíltabban az északi tagok szorgalmazzák.

Szerdán még az egyik legkevésbé szigorító hajlamúnak ismert kormányzótanácsi tag, a spanyol jegybankelnök Pablo Hernandez de Cos is úgy nyilatkozott, hogy az EKB-nak röviddel azután meg kell lépnie az eleső kamatemelést, hogy kötvényvásárlási programja a harmadik negyedév eleje felé kifut - jelentette a Bloomberg. Egy júliusi kamatemelés ezzel a nyilatkozattal is konzisztens lenne.