Az állam- és kormányfők e heti csúcstalálkozóján elfogadandó nyilatkozattervezet szerint bevezetnék az embargót a tengeren érkező orosz olajra, de ideiglenes felmentést kap a tilalom alól a vezetéken érkező nyersanyag – értesült a Reuters. A tengeri kikötő nélküli Magyarország, Szlovákia és Csehország esetében tehát későbbre halasztják az embargót.

(FILE) A picture taken 04 August 2003 shows an employee of the Russian oil company Yukos turning off a valve at an oil well, in Tyumensk region of Russia. Oil prices climbed 20 September 2004 following reports that Russia's embattled oil giant Yukos has partly suspended deliveries to China and concerns about the impact of Hurricane Ivan on US supplies, traders said. A Yukos spokesman told AFP that the company was suspending deliveries to the China National Petroleum Company, which accounts for some 60 percent of Yukos oil sales to China. AFP PHOTO / ALEXANDER KOROLKOV RUSSIA OUT  MAGAZINE OUT (Photo by ALEXANDER KOROLKOV / AFP)
Fotó: ALEXANDER KOROLKOV / AFP


A hírügynökség emlékeztet, hogy a szöveget még átírhatják, mivel ez az a kompromisszum, amelyben a hétvégén nem sikerült megállapodni. A BBC úgy tudja, hogy sikertelenül zárult a nagykövetek hétfői egyeztetése is. Aligha valószínű, hogy a csúcson véglegesítenék, mit jelent pontosan az „ideiglenes” felmentés, így sajtóértesülések szerint diplomaták és miniszterek feladata lesz olyan megoldást keresni, amely biztosítja, hogy tisztességes marad a verseny az orosz olajat továbbra vásárlók és azok között, akiktől megvonják ezt a lehetőséget.

Az EU-csúcs délután két órakor kezdődik, de akár ennél korábban is napvilágot láthatnak fontos nyilatkozatok.  

Josep Borrell optimista

Az tagországainak meg kell állapodniuk az Oroszországgal szembeni új szankciócsomagról, beleértve az orosz olajimport korlátozását is, a tisztségviselők által folytatott tárgyalások során

– mondta hétfőn az EU külpolitikai főképviselője.

Egyhangúlag kell döntenünk. Vasárnap délután és hétfő reggel is kemény tárgyalások zajlottak

mondta Josep Borrell a France Infónak. Arra a kérdésre, hogy az orosz olajimport tilalmára vonatkozó tervek megbukhatnak-e Magyarország és más kelet-európai államok ellenállásán, a politikus azt mondta: 

Nem, nem hiszem... a végén megállapodás születik.

Borell azt is hangsúlyozta, 

az uniónak figyelembe kell vennie minden tagország egyéni körülményeit.

Hozzátette, hogy az embargóhoz több időt kell hagyni Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak, ahová az orosz olajimportnak összesen a 7-8 százaléka jut.

A csúcsot megelőzően több hírforrás is úgy értesült , hogy az olajembargó elhatározásának magyar ellenzésével több tagállam is egyetért. Ezekre a hírekre – amelyek csökkentik az energiahiány és az európai valószínűségét – erősödött az euró és a forint, és emelkedtek az európai részvényindexek.

 Az olajpiac azonban feszült maradt, az energiahordozó ára több mint kéthavi csúcsra emelkedett, miközben a piacokon a Brüsszelből érkező híreket lesték. Az OPEC+-csoportba tömörült olajexportáló országoktól aligha várhat enyhülést az árnyomásban a piac: a nyugati sürgetés ellenére csütörtöki ülésükön valószínűleg nem döntenek a termelés további növeléséről – írta a Reuters.

A fejleményeket figyeljük, és frissítjük az anyagunkat.