Afrika legnagyobb dohánytermesztője, Zimbabwe számára is feltűnt, hogy a világ jelentős részén visszaszorulóban van a cigaretta és társainak a népszerűsége, ezért az orvosi kannabiszra fogadva próbálja átalakítani mezőgazdaságát – derül ki a Reuters összeállításából.

Az ország 2018-ban legalizálta a gyógyászati célú kendert, azt remélve, hogy annak segítségével az exportot is képes lesz növelni, így 57 engedélyt is kibocsátott az ország.

A termesztéssel járó szabályok azonban nem nevezhetőek különösebben enyhéknek, így 

a szükséges tőkét és technológiát külföldi (legtöbb esetben amerikai) cégek biztosíthatják.

A hírügynökségnek nyilatkozva az egyik gazda arról beszélt, hogy kilónként akár 25 dollárt – a dohányért kapott összeg 5-6-szorosát – is kaphat a termésért, ami azt jelenti, hogy az ország egy zöld aranybányán ül.

A Barclays elemzői is hasonló véleményt fogalmaztak meg, szerintük 

a szektor értéke 2028-ra 272 milliárd dollárra nőhet, 

ebből a zimbabwei pénzügyminiszter, Mthuli Ncube szerint hazájának legalább 1 milliárd dollárnyit meg kellene szereznie, ami több, mint amennyit az afrikai ország a dohány kivitelén keres.

A woman carries a load of tobacco leaves after hand reaping the crop at Tilisa farm in Bromley on April 15, 2020, ahead of the start of the tobacco selling season scheduled to begin on April 22, 2020, but now likely to be disrupted due to the COVID-19 coronavirus pandemic. - Tobacco farmers fear the national lockdown measures could disrupt marketing of their crop which is the country's second biggest foreign currency earner after gold. (Photo by Jekesai NJIKIZANA / AFP)
Fotó: Jekesai NJIKIZANA / AFP

Zimbabwének azért is sietnie kell az átállással, mert a bizonyítottan káros dohányzás visszaszorítását világszerte próbálják elérni, miközben a kannabisz egyre inkább teret nyer, mint kevésbé káros alternatívája a füstölésnek és a kenderből kivont, nem pszichoaktív CBD-t sokan tartják számos betegség természetes gyógyírének.

A kender termesztésével kapcsolatban azonban számos kihívással is szembesülniük kell a zimbabwei gazdáknak, így például a gyógyászati célú termesztéshez szükséges organikus minősítés eléréséhez üvegházakat kell létrehozniuk. Ennek a költségei pedig rendkívül magasak, az egyik termesztő szerint csupán a szerkezeti alapok felépítése 500 ezer dollár lehet, és ebben az olyan költségek, mint az öntözőrendszer, vagy épp a magok nincsenek benne.

A marijuana plant on March 26, 2021 in Bangkok, Thailand. Cannabis is grown at this social enterprise under supervision of the Thai government. Thailand is moving to legalize cannabis and its derivates in the hope of becoming a global hub for medical marijuana. The government is now those who apply to grow the crop, provided they comply with FDA regulations. (Photo by Thomas De Cian/NurPhoto) (Photo by Thomas De Cian / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Thomas De Cian / NurPhoto via AFP

Éppen ezért van a gazdáknak külföldi befektetőkre szükségük, hiszen mindössze egyetlen hektár termesztési költsége 2,5 millió dollár lehet. A termesztők nem véletlenül lobbiznak tehát a kormánynál a szabályozások enyhítéséért. Ugyanakkor a helyi, Zimbabwe Ipari Kender Tröszt alapító-vezérigazgatója, Zorodzai Maroveke arról beszélt, hogy az orvosi célú termesztés során számos hiba csúszhat be, ezért az kockázatos. Azonban siker esetén a jutalom is jóval magasabb, mint az ország más mezőgazdasági terményei – mint a dohány vagy a kukorica – esetén.