Oroszország olajexport bevétele 50 százalékkal nőtt idén – közölte a Nemzetközi Energiaügynökség, ami az tjelenti, hogy idén havi 20 milliárd dollárt vág zsebre a Kreml az olajexportnak köszönvetően.

Az Energiaügynökség magyarázata szerint, az orosz volumene mára Ukrajna megtámadása előtti szintre emelkedett, miközben a nemzetközi szankciók a kőolaj árának megugrását váltotta ki, s mindez végeredményben hozzájárult az olajbevételek növekedéséhez.

Áprilisban az orosz olajexport napi 620 000 hordóval nőtt az előző hónaphoz képest, 8,1 millióra, vagyis vissztért a januári és februári átlaghoz – közölte az IEA. Az indiai és kínai megnövekedett kereslet ellensúlyozta az Egyesült Államok és Európa szanakcióit.

A nyugati szankcióknak egyébként nem kell teljes mértékben visszatartaniuk a globális ügyfeleket az orosz olaj vásárlásától. Bár az nyilvánosan elítélte Oroszországot ukrajnai háborúja miatt, még nem vezetett be olajembargót, és továbbra is Oroszország legfőbb exportpiaca. Ennek ellenére Oroszország EU-ba irányuló olajexportja napi 535 000 hordóval esett vissza idén – közölte az IEA.

A Business Insider cikke szerint, közben az orosz rubel lett idén a világ legerősebb fizetőeszköze, miután éves összehasonlítsában immár 11 százalékkal ért többet az amerikai dollárhoz képest. A rubel előretörése azután történt, hogy Moszkva egy sor tőkeszabályozást vezetett be, hogy támogassa a gazdaságot, és ellensúlyozza a nyugati szankciókat. Ez természetesen azt jelenti, hogy kevés befektető tud profitot termelni az oroszországi devizapiaci növekedésből. A lap emlékeztet arra, hogy Oroszország arra kényszerítette az exportőröket, hogy nyereségük 80 százalékát rubelre váltsák át, és követelte, hogy az orosz földgázt és olajat az ország nemzeti valutájában fizessék ki. Mario Draghi olasz miniszterelnök amerikai látogatásán tegnap el is ismerte, hogy már sok állam fizetett rubelben az importált orosz gázért.

A Business Insider rámutatott, hogy a Kreml valutájának megvédését célzó manővereinek sikere a piacon nagyobb volt, mint más nemzeteke, például Argentínáé vagy Törökországé, amelyek hasonló lépésekkel próbálkoztak.