Aleš Michl a cseh jegybank élén Jirí Rusnokot váltja, akinek június végén lejár a második, a hatályos szabályok szerint utolsó hatéves megbízatási időszaka. Michl 2018 óta tagja a jegybanktanácsnak, és a prágai sajtó szerint Miloš Zeman államfő belső tanácsadói köréhez tartozik.

Czech Central Bank (CNB) in Prague, Czech Republic Ales Michl
Fotó: CNB / Facebook

Miután Alešs Michl a jegybanktanácsban nyíltan a kamatemeléseket ellenzők közé tartozik, a Hospodářské noviny című politikai és gazdasági napilap azt valószínűsíti, hogy

a következő időszakban megváltozhat a banktanács eddigi pénzügyi politikája.  

A cseh jegybanki tanács a múlt héten az eddigi 5 százalékról 5,75-ra emelte az alapkamatot. Lapértesülések szerint Aleš Michl egyike volt annak a két jegybanki tanácstagnak, akik nem értettek egyet a döntéssel.

Pedestrians pass the entrance to the headquarters of the Czech Central Bank (CNB) in Prague, Czech Republic, on Thursday, Aug. 3, 2017. Czech policy makers kicked off monetary tightening in Europe this year as economic growth fuels wage increases and inflation pressures build. Photographer: Martin Divisek/Bloomberg via Getty Images 825933898
Fotó: Martin Divisek / Bloomberg via Getty Images

A cseh jegybank alapkamat-emeléseit többen bírálják,

Andrej Babiš volt kormányfő és Miloš Zeman államelnök egyaránt úgy vélekedett, hogy a jegybank jelenlegi kamatpolitikája megkárosítja a cseh gazdaságot.

Jirí Rusnok, a jegybank kormányzója szerint a bírálatok alaptalanok.

A jegybanktanácsnak hét tagja van, alapvető feladata a cseh monetáris politika meghatározása, a pénzügyi rendszer, a pénzpiac ellenőrzése. A tanács tagjait, a kormányzót és alelnökeit az államfő nevezi ki. A megbízási időszak legfeljebb kétszer hat év.

Soha nem volt még ilyen alacsony Miloš Zeman támogatottsága

Mindössze a csehek 20 százaléka, azaz minden ötödik ember elégedett Miloš Zeman elnök teljesítményével.