A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt tizenkét havi fogyasztóiár-index (CPI) a múlt hónapban 9 százalékkal emelkedett a márciusi 7 százalékos növekedés után.  Az hónapok óta folyamatosan gyorsul Nagy-Britanniában: februárban 6,2, januárban 5,5, decemberben 5,4, novemberben 5,1, októberben 4,2, szeptemberben 3,1 százalékkal emelkedtek éves összevetésben a fogyasztói árak.

A customer shops for frozen meat and fish products at a Sainsbury's supermarket in Walthamstow, east London on February 13, 2022. - UK annual inflation struck 5.4 percent in December, stoking fears of a cost-of-living squeeze as wages fail to keep pace. (Photo by Tolga Akmen / AFP)
Fotó: TOLGA AKMEN / AFP

Szerdai beszámolójában az ONS kiemeli: az áprilisi tizenkét havi inflációs ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött, a modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján azonban legutóbb „valamikor 1982 tájékán” volt a múlt havinál gyorsabb az éves brit infláció.

A brit jegybankelnök parlamenti meghallgatásán apokalipszist jósolt, már két számjegyű drágulási ütemet sem tart kizártnak az energia- és élelmiszerárak emelkedése miatt.