Európa legnagyobb gazdasága a Destatis szerdán nyilvánosságra hozott végleges adatai szerint az év első három hónapjában 0,2 százalékkal nőtt negyedéves és 3,8 százalékkal éves összevetésben. Előbbi megegyezik az elemzői várakozásokkal, utóbbi 0,1 százalékponttal meghaladja azokat. Atavalyi év utolsó három hónapjában a megelőző negyedévvel összehasonlítva 0,3 százalékkal zsugorodott a az előző év azonos időszakához mérve pedig 1,8 százalékos volt a növekedés.

A woman cleans the store windows of a painted house in Oberammergau, southern Germany, the village hosting the traditional Passion play, on May 10, 2022. - The Oberammergau Passion play, first staged in 1634 to ward off a plague epidemic, has been staged every ten years since then, with few interruptions. The play, which brings together some 1.800 villagers who act, build, produce, or play music will run with the premiere from this Saturday, May 14 to October 2, 2022. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Fotó: CHRISTOF STACHE / AFP


Az adatok alapján a német gazdaság elkerülte a recessziót. 

A háztartási és költségvetési kiadások nagyrészt maradtak az előző negyedévi szinten, nőttek a befektetések, az viszont visszaesett. Fellendülésnek azonban nincsen jele, 

és Sebastian Dullien, az Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) gazdasági kutatóintézet igazgatója szerint a második negyedév eredményére már sokkal nagyobb hatással lesz az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében hozott kínai korlátozó intézkedések hatása. Utóbbival kapcsolatban emlékeztetett, hogy tavaly Kína volt Németország legnagyobb kereskedelmi partnere.
Carsten Brzeski, az ING közgazdásza hasonló véleményen van. A friss adatok ismeretében is tartja magát ahhoz az alapforgatókönyvéhez, hogy a második negyedévben enyhe GDP-csökkenés várható Németországban – mondta a Reutersnek. 

 

„Az első negyedévi készletfelhalmozódás és visszafogott fogyasztás, valamint a nagyon gyenge fogyasztói bizalom egyértelműen mérséklik az optimizmust, amelyet a hagyományos vezető indikátorok jelenleg sugároznak” – fogalmazott. 
A német kormány április végén vágta vissza 2,2 százalékra az idei növekedési kilátásokat a januárban jelzett 3,6 százalékról, a kabinet független gazdasági tanácsadói azonban ennél is alacsonyabb, mindössze 1,8 százalékos bővülést várnak az év egészére. Március végi prognózisuk szerint a gazdaság a harmadik negyedévig nem tér vissza a járvány előtti szintre, erre azonban a háború miatt valószínűleg tovább kell majd várni.
A GfK piackutató intézet német fogyasztói hangulatindexe az áprilisi mínusz 15,7 pontról májusban történelmi mélypontra, mínusz 26,6 pontra zuhant az orosz invázió miatt, 

júniusra azonban az elemzők által vártnak megegyezően mínusz 26 pontra javult. 

A három almutató közül a lakosság költekezési hajlandóságának alindexe mínusz 10,6 pontról mínusz 11,1 pontra gyengült. A személyi jövedelmek alakulásával kapcsolatos várakozás mínusz 31,3 pontról mínusz 23,7 pontra javult, és a konjunkturális várakozással kapcsolatos mutató is erősödött, mínusz 16,4 pontról mínusz 9,3 pontra.

21 May 2022, Saxony-Anhalt, Wernigerode: An employee of the Hasserˆder Brewery stands on the huge fermentation tank on the premises of the Hasserˆder Brewery. After a three-year break, the brewery is inviting visitors to an open day. In addition to a colorful family program, there will also be guided tours of the brewery's technical facilities. The company, which belongs to Anheuser-Busch InBev, produces 1.8 million hectoliters of beer a year. Photo: Matthias Bein/dpa (Photo by MATTHIAS BEIN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: MATTHIAS BEIN / dpa Picture-Alliance via AFP


„A fogyasztói légkör valamelyest javult ugyan, de a fogyasztói hangulat még mindig abszolút mélyponton van” – értékelte a kétezer ember megkérdezésével május 5. és 16. között végzett felmérés eredményét Rolf Buerkl, a GfK szakértője. „A koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások további enyhítése ellenére az ukrajnai háború és mindenekelőtt a magas súlyos teherként rátelepedik a fogyasztók hangulatára" – tette hozzá. Az infláció 7,4 százalékos volt áprilisban, éves szinten pedig 6,1 százalék lesz a kormány előrejelzése szerint.
Az intézet szerint a fogyasztói hangulat tartós javulásához szükség lenne arra, hogy béketárgyalások eredményeképpen véget vessenek az ukrajnai konfliktusnak, és az Európai Központi Bank segítségével érezhetően lassítsák az inflációt.