Nemzetközi gazdaság

Putyin a civilek biztonságos távozását ígéri, ha az Azovsztal védői megadják magukat

A stratégiai fontosságú Mariupol kikötőváros gyakorlatilag már az oroszok kezén van, de a helyszínen maradt ukrán védők maroknyi csapata még kitart az Azovsztal erőműben. Az erőművet a hidegháború idején atombunkernek tervezték, és mélyen a föld alatt kiterjedt alagúthálózata van.

Az erőmű körül már két hónapja tartanak a harcok és a bombázások. António Guterres, az ENSZ főtitkára kijelentette, hogy

az erőmű alatt rekedt nagyjából 200 civilt mindenképpen ki kell menekíteni a területről.

Ennek érdekében a mai napon elindul az evakuálásra irányuló harmadik hadművelet is – írta meg a BBC.

8184134 04.05.2022 Smoke rises above a plant of Azovstal Iron and Steel Works, as Russia's military operation in Ukraine continues, in the city of Mariupol, Donetsk People's Republic. Valery Melnikov / Sputnik (Photo by Valery Melnikov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Fotó: Valery Melnikov / Sputnik via AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, csapatai biztosítják a civilek biztonságos kimentését az erőműből, de csak abban az esetben, ha a megmaradt ukrán védők megadják magukat. Putyin egyébként már kijelentette, hogy elfoglalták a várost, és utasította erőit, hagyjanak fel az Azovsztal ostromával, helyette zárják le a területet.

Az acélműben maradt ukrán katonák azonban azt állítják, hogy az ostrom továbbra is zajlik.

A gyár területén többségében az Azov ezred harcosai, néhány tengerészgyalogos, illetve a határőrség és a rendőrség maradéka tartózkodik még. Az Azov ezred nyilvánosságra hozott egy drónfelvételt, amelyen robbanások láthatók az erőmű területén. A videót bizonyítéknak szánták, hogy az ostrom még mindig tart, de a felvétel dátumát nem lehet ellenőrizni. Az Azov ezred parancsnoka, Szvjatoszlav Palamar tegnap azt mondta, emberei vérre menő harcokat vívnak az erőmű területére bejutott orosz katonákkal.

This undated and unlocated video grab taken from handout footage released on May 5, 2022, on the Azov telegram channel shows Ukrainian commander Svyatoslav Palamar speaking facing the camera. Russia "violated" a truce it had promised at the Azovstal plant in Mariupol, Ukrainian commander Svyatoslav Palamar says in a video posted on Telegram, adding that Russians "broke into the territory of the plant three days ago". - The Russian army had on May 4, 2022 announced a three-day ceasefire at the Azovstal plant, saying it would allow civilians to leave, with the Kremlin claiming earlier on Thursday that humanitarian corridors were "functioning." (Photo by Azov telegram channel / AFP)
Fotó: Azov telegram channel / AFP

Volodimir Zelenszkij egy éjszakai beszédében azt mondta, továbbra is támadják az inváziós erők az Azovsztalt.

Ami ott történik, az maga a pokol. Ráadásul gyerekek is vannak az erőműben! Több mint két hónapja folyamatos ágyúzás, bombázás és halál van a területen

– mondta az ukrán elnök.

A Kreml ezzel szemben tagadja, hogy katonái támadnák az erőművet. Tartják magukat ahhoz, hogy a tegnap kezdődött háromnapos tűzszünet részeként humanitárius folyosót nyitnak, hogy a civilek elmenekülhessenek.

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a közösségimédia-oldalán azt írta, 

az ENSZ mentőalakulata a mai napon, dél körül ér majd az erőműhöz, hogy elszállítsa onnan a civileket. 

 

Azovsztal Azov-ezred háború Ukrajna Kreml Oroszország evakuálás Putyin erőmű Mariupol
Kapcsolódó cikkek