Az áprilisi 7,4-ről májusban 8,1 százalékra szökött fel az az eurózónában a kedden közzétett adatok szerint, ami újabb rekord.

A németek már hétfőn közzétették saját – szintén rekordmagas – számaikat, így az eurózónában valaha mért legrosszabb adatok egy időben érkeztek az uniós állam- és kormányfők megegyezésének hírével az orosz olajra kivetett embargóról.

zászló Flag of euró Euro currency valuta jel szimbólum symbol and 12 gold arany (yellow) stars csillagok on a törött cracked paint wall. A symbol of instability instabil in EU after several crisis krízis arise i.e. anti-austerity plan, immigrant, inflation rate, debt, etc
Fotó: Shutterstock

Az embargó szűkíti az euróövezeti tagok számára elérhető olajkínálatot, ezért emeli a számukra elérhető olaj árát. A Moszkvára Ukrajna megtámadása miatt kirótt büntetőintézkedések már eddig is hozzájárultak az energiaárak emelkedéséhez, ami az infláció elszaladásának fő oka.

A magas infláció elméletileg növeli a nyomást az Európai Központi Bankon, hogy a várhatóan júliusban kezdődő kamatemeléseivel gyors ütemben szigorítsa a monetáris kondíciókat. Ezért elméletben erősítenie kellene az eurót,  ahogy az EKB-s döntéshozók szigorodó nyilatkozatai is ezt tették a hetekben, visszatornászva a dollár ellen 1,05-on is túl elért ötéves mélységekből.

Az egységes valuta azonban már az embargóról szóló hírek után gyengülni kezdett, és ez nem változott az inflációs adatoktól sem, ugyanis az elemzők most azt latolgatják, milyen mértékben vetik vissza az európai gazdaságot a Brüsszelben elhatározott újabb szankciók. 

A forint általában követi az euró gyengülését a dollár ellenében, most azonban nem ez történt, miután a vezetéken érkező, viszonylag olcsó orosz olajra támaszkodó országok nem kényszerülnek kivetni az embargót.

You-Na Park-Heger, a Commerzbank deviza- és feltörekvő piaci elemzője megemlített még egy olyan kockázatot, amely ránehezedhet az euró árfolyamára.

Az európai lehetősége még mindig nem kizárható, például Oroszország úgy reagál a szankciókra, hogy elzárja a gázcsapokat Európa számára – írta jegyzetében.

Ez az eset EU gazdaságára nyilvánvalóan negatív következményekkel járna és végül ahhoz vezethetne, hogy az EKB elhalasztja a kamatemelések megkezdését, vagy kevesebbet emel, mint nemrégiben jelezte

– tette hozzá a közgazdász.

Szintén keddi hír, hogy az orosz Gazprom beszüntette a földgázszállításokat a holland GasTerra számára. Korábban a lengyelek és a bolgárok is inkább lemondtak az orosz földgázról, mint hogy teljesítsék Moszkva új elvárását, hogy a vételárat rubelre kell váltaniuk.