A teljes globális az idei első negyedévben éves összevetésben 3300 milliárd dollárral rekordszintre, 305 ezer milliárd dollárra nőtt, ami a globális hazai össztermék (GDP) 348 százaléka – áll az Institute of International Finance (IIF), a pénzintézetek globális nemzetközi szervezetének legfrissebb jelentésében.

infláció Ball of Euro bills shaped like an old bomb - government debt and financial crisis concept
Fotó: Shutterstock

A világ több mint 400 bankját és pénzügyi intézményét összefogó szervezet számítása szerint a GDP-arányos adósság mintegy 15 százalékponttal alacsonyabb a 2021 első negyedévében elért csúcshoz képest. A vállalati adósság 236 ezer milliárd dollár volt az idei első negyedévben, ami 40 ezer milliárddal meghaladta a két évvel korábbi, a járvány kezdete előtti szintet. 

Az adósság nagy része még mindig a fejlett gazdaságokra esik, 206,7 ezer milliárd dollár volt a tavalyi első negyedévi 204,4 ezer milliárd után, míg a fejlődő országoké 89 ezer milliárdról 98,6 ezer milliárdra emelkedett. 

Az első negyedévben

az adósságteher elsősorban két ország miatt nőtt, Kínáé 2500 milliárd dollárral, az Egyesült Államoké pedig 1800 milliárddal emelkedett éves összevetésben.

Az euróövezetben ezzel szemben már a harmadik egymást követő negyedévben csökkent az adósságteher. 

A teljes globális államadósság a 103 százaléka volt az idei első negyedévben, 14 százalékponttal, 17 400 milliárd dollárral nőtt a járvány kezdete óta.