Joe Biden akár már a jövő hónapban tárgyalhat a szaúd-arábiai koronaherceggel – értesült több forrásból a CNN. Ez lesz az amerikai elnök és Mohamed bin Szalmán első személyes találkozója, amelynek már folyik az előkészítése.

Az amerikai-szaúdi kapcsolatok feszültté váltak, amikor Biden tavaly korlátozta jemeni háború támogatását, és nyilvánosságra hozatta azt a hírszerzési jelentést, amely szerint a koronaherceg, a királyság de facto uralkodója hagyta jóvá a Dzsamál Hasogdzsi újságíró meggyilkolására szervezett akciót.

Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman (C) arrives to attend a session during the Future Investment Initiative (FII) conference in the capital Riyadh on October 24, 2018. - Saudi Arabia is hosting the key investment summit overshadowed by the killing of critic Jamal Khashoggi that has prompted a wave of policymakers and corporate giants to withdraw. (Photo by FAYEZ NURELDINE / AFP)
Fotó: FAYEZ NURELDINE / AFP


Washingtonnak azonban segítségre van szüksége a magas olajárak letörésére és a szankciók miatt várhatóan kieső orosz olaj pótlására. 

Eddig azonban nem sikerült meggyőznie a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), hogy jelentősen növeljék a kitermelést. A helyzet normalizálódása érdekében az Egyesült Államok még Venezuelának is kész engedményeket tenni, a héten legalábbis meghosszabbították a Chevron korlátozott engedélyét, amely lehetővé teszi az olajvállalat számára, hogy fenntartsa tevékenységét az embargóval sújtott országban.