A brit fish-and-chip éttermek akár egyharmada is bezárhat a következő kilenc hónapban – tudatta a CNN. Az árak 2021 év vége kezdtek emelkedni, az alapvető alapanyagok költségei azonban az orosz-ukrán háború februári kezdete óta ugrottak meg jelentős mértékben. 

Az iparágat különösen érzékenyen érinti az infláció, mivel nagymértékben függ az orosz importtól

Az infláció hatásai minden iparágat érintenek, a szűk árréssel dolgozó brit fish and chips-boltok azonban különösen érintettek az orosz importnak való kiszolgáltatottság miatt:

a tőkehal mintegy 40 százaléka az orosz vizekről származik, a napraforgóolaj mintegy felét pedig Ukrajnából importálják.

Andrew Crook, a Halsütők Nemzeti Szövetségének elnöke elmondta,hogy a vállalkozások körülbelül 83 százalékkal többet fizetnek a napraforgóolajért, mint március elején, emellett a pálmaolaj ára is megduplázódott. 

A helyzetet ráadásul tovább súlyosbítják az energiaszámlák és a burgonyatermesztéshez szükséges műtrágyaköltségek ugrásszerű növekedése. Mivel a vállalkozások tartottak attól, hogy a brit kormány importvámokat vet ki az orosz fehér halra, az üzlettulajdonosok arra kényszerültek, hogy alternatív halakat vásároljanak, ami az izlandi és norvég hal árát is felfelé húzta:

egy láda izlandi tőkehal ára most 270 font (123 ezer forint) körül mozog, a tavalyi 140 fonthoz (64 ezer forint) képest.

Fish and Chip shop owner Pam Sandhu serves fish and chips at Captain's Fish and Chip shop in Brighton on March 25, 2022. - Britain's fish and chip shops have weathered the storm of Brexit and Covid, and are fighting the tide of rising inflation but thousands could be sunk by the war in Ukraine. At Captain's in the seaside resort of Brighton, on England's south coast, owner Pam Sandhu is not one to normally complain. Yet the shelves of her large freezers are empty when they should be full of white fish ready to be dipped in batter and deep fried, then served to hungry customers with piping hot chips. "With the war in Ukraine, there's no fish left, only a small amount," she told AFP. "And prices have doubled since last year." (Photo by ADRIAN DENNIS / AFP)
Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP

 

A fish and chips lényege a megfizethetőségben rejlik

Crook hangsúlyozta, hogy a vásárlók elvárják, hogy a fish and chips olcsó legyen. Egy évvel ezelőtt 

a tőkehal és sült krumpli kombinációja átlagosan 7 fontba került, amely mostanra mintegy 21 százalékkal, körülbelül 8,50 fontra drágult.

 Crook megemlítette azt is, hogy néhány törzsvendéget is elveszítettek az áremelkedések miatt. 

Az éves fogyasztóiár-infláció márciusban elérte a 7 százalékot, ami 30 éve a legmagasabb szint, és a Bank of England szerint még idén 10 százalékra emelkedhet. Az Egyesült Királyságban több mint félmillió kisvállalkozás – azaz minden tizedik – zárhat be a következő egy évben a brit kisvállakozások szövetsége szerint.

Az első fish and chips-boltok az 1860-as években nyíltak Nagy-Britanniában, és az iparosodással egy időben terjedtek el, biztosítva a gyári munkások élelmezését is. A második világháború alatt, amikor a kormány jegyrendszert vezetett be az alapélelmiszerekre – például a teára, a vajra és a húsra – a fish and chips-et mentesítették az intézkedés alól, mivel a munkásosztály számára nélkülözhetetlen ételnek számított.