Nemzetközi gazdaság

Vörös festékkel öntötték arcon a lengyelországi orosz nagykövetet

A győzelem napja alkalmából ment a varsói szovjet katonatemetőbe Szergej Andrejev lengyelországi orosz nagykövet, hogy koszorút helyezzen el. Itt egy háború ellen tüntető csoport rontott rá és leöntötték vörös festékkel.

A nagykövet az eset után tehetetlenül állt a temetőben, végül rendőrkordon vette körbe és kimenekítette mielőbb további atrocitások érték volna. Ez után is folytatódtak a tüntetések. A temetőnél megjelent egy Ukrajna háborús felelősségét hirdető csoport is, akik összeszólalkoztak az ott tüntető ukránokkal. A háború ellenes demonstrálók azt kiabálták a nagykövetnek és az Oroszország párti csoportoknak, hogy fasiszták.

Büszke vagyok az elnökömre

— mondta Szergej Andrejev miközben távozott a temetőből. Hozzátette, hogy ezek a területek nem tartoznak Ukrajnához, utalva ezzel a Moszkva által meghirdetett függetlenségre, az úgynevezett Donyacki és Luhanszki Népköztársaságokra. 

Russian Ambassador to Poland, Ambassador Sergey Andreev reacts after being covered with red paint during a protest for peace in Ukraine in Warsaw, Poland on May 9, 2022, on the day of the 77th anniversary of the 1945 Soviet victory against Nazi Germany. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

Oroszországban május 9-én ünneplik a győzelem napját, ami a Szovjetunió Harmadik Birodalom felett aratott győzelmének napja. Oroszországban nagy katonai parádék voltak a mai napon, az ünnepség alkalmából Vlagyimir Putyin elnök mondott beszédet. Beszédében Putyin azt mondta, hogy országa megelőzte, hogy Ukrajna támadást indíthasson, illetve, hogy a Nyugat azért viseltetik ellenségesen Moszkvával, mivel Oroszország nem úgy működik, ahogyan azt az Egyesült Államok szeretné.

Russian Ambassador to Poland, Ambassador Sergey Andreev reacts after being covered with red paint during a rally for peace in Ukraine in Warsaw, Poland on May 9, 2022, on the day of the 77th anniversary of the 1945 Soviet victory against Nazi Germany. (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP)
Fotó: Wojtek RADWANSKI / AFP

 

katonatemető festék Varsó tuntetés demonstráció Oroszország Vlagyimir Putyin Lengyelország Moszkva nagykövet
Kapcsolódó cikkek