Johnson 2019-ben lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Most hatalmas nyomás van rajta, mivel nem csitul a partygate botrány. A pandémia legsúlyosabb lezárásai idején a miniszterelnök egy kerti partit tartott az elnöki rezidencián, ezzel megszegve a járványügyi korlátozásokat. Sok konzervatív politikus szerint Johnson nem csak a párt társait, hanem a választókat is megsértette ezzel.

Fotó: AFP

A konzervatívok szerint a miniszterelnök ezzel elvesztette kormányzó jogkörét - írta meg a Reuters . A helyzetet nehezíti, hogy Nagy-Britanniában jelenleg nagyon nehéz a gazdasági helyzet a az és az utazási nehézségek miatt.

A bizalmi szavazás helyi idő szerint hétfőn délután 18 és 20 óra között lesz.

Ezt követően a szavazatokat azonnal megszámolják és kihirdetik az eredményt.

A Downing Street irodai szóvivője szerint a bizalmi szavazás esélyt ad arra, hogy véget érjen a botrány miatt hetek óta tartó vita és bizonytalanság.

Itt az idő, hogy tovább lépjünk és az emberek problémáinak megoldása legyen ismét a prioritás.

A szóvivő arról is beszélt, hogy Johnson örül, hogy az ügyet a képviselők elé viheti.

Ahhoz, hogy a bizalmi szavazáson Johnsont leváltsák

a konzervatív parlamenti képviselők többségének, 180 főnek kell ellene szavaznia.

Sokak szerint ezt az arányt nehéz lesz elérni.

Boris Johnson és kormánya a partygate kirobbanása azt kérte a törvényhozóktól, hogy a jelenlegi helyzetben lépjenek tovább az ügytől. Azonban a múlt héten az elégedetlenkedés ismét fellángolt és sorra érkeztek a kritikák a miniszterelnök ellen. A hétvégén a királynőnek tartott platina jubileumi ünnepségen is kifütyülték Johnson a beszéde közben.

Amennyiben Johnson elveszíti a bizalmi szavazást, akkor megfosztják pártvezetői és kormányfői tisztségétől. Ha sikerült győznie a szavazáson, akkor a következő egy évben nem indíthatnak ellene újabb bizalmi szavazást.