Nemzetközi gazdaság

Buktatókat rejt az olajembargó

A Slovnaft és vele a régiós üzemanyagellátás is veszélybe kerülhet a szankciók miatt.

Nem volt egyszerű uniós szintű konszenzust elérni az orosz olajra vonatkozó uniós embargó kérdésében, ám a Slovnaft pénteki közleménye újabb rejtett buktatókra mutat rá.

Mint írják az orosz olajat érintő szankciók hatására a nyolchónapos átmeneti időszakot követően a vállalat pozsonyi finomítójának termékeit nem lesz lehetőség exportálni. Tekintve, hogy a létesítményt arra tervezték, hogy Szlovákia mellett a régió többi országát is ellássa, ez a teljesítmény olyan mértékű visszafogásához vezetne, ami a műszaki minimum alatt van.

A szankciók értelmében a pozsonyi finomítóból Csehország, Ausztria és Lengyelország felé nem lehetne szállítani. A Mol-csoporthoz tartozó 

Slovnaft dízelüzemanyag-gyártásának 27 százalékát a cseh, 20 százalékát az osztrák, 8 százalékát a lengyel és 7 százalékát a magyarországi piacon értekesíti. A cég benzingyártásának 23 százaléka a cseh, 19 százaléka a lengyel, 8-8 százaléka pedig az osztrák, illetve a magyarországi piacra kerül.

Slovnaft petrol station is seen near Presov, Slovakia on 23 September 2021  (Photo by Michal Fludra/NurPhoto) (Photo by Michal Fludra / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: MICHAL FLUDRA / AFP

A régióban értékesíthető termékek kínálatának korlátozása és a Slovnaft kapacitásának csökkentése miatt ellehetetlenül a szlovák piac ellátása

– mondta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője, aki szerint exportpiaci partnereiket is figyelmeztetniük kell, hogy a nyolchónapos átmeneti időszak után a régióban az üzemanyag és más olajipari termékek hiányára lehet számítani.

A cég közleménye arra is rámutat, hogy  az orosz kőolajra vonatkozó uniós szankciók jelenlegi formája csak 8 hónapos átmeneti időszakkal számol, és nem adja meg az általuk – az olajfinomítóban megvalósítandó műszaki változtatásokra – kért 3 éves időszakot, ezért nem is vállalhatják a felelősséget ennek a döntésnek a szlovák gazdaságra és a lakosság ellátására gyakorolt esetleges következményeiért.

A Trend szlovák gazdasági hetilap főszerkesztője, Roland Izip a lap honlapján közzétett pénteki írásában 

a szlovák diplomácia fatális felsülésének nevezte, hogy a szankciók azzal járhatnak, hogy a termékei kétharmadát külföldön értékesítő olajvállalatnak jövő februártól be kell zárnia. 

Ez ráadásul importkényszerrel és azzal járna, hogy tovább drágulnának a lakossági üzemanyagárak.

Világi Oszkár, a Slovnaft igazgatótanácsának elnöke a Magyar 7 felvidéki magyar hetilap hasábjain a héten megjelent – még az uniós szankciókról született döntést megelőzően készült – interjúban az Oroszország elleni kőolajembargó kapcsán rámutatott: az embargó hat, a régióban lévő országot érintene legjobban, mert ide érkezik az Európába tartó orosz 80 százaléka. 

Több lehetőség volt Oroszország megbüntetésére, Nyugaton egy olyat választottak, ami a mi régiónkban kényes, nekik viszont nem fáj annyira. A büntetés 80 százalékát mi fizetjük meg, ők a maradékot

– jegyezte meg Világi Oszkár.

 

olajembargó szankciók Oroszország ellen szankciók Slovnaft
Kapcsolódó cikkek